Afstuderen bij imec: een combinatie van onderzoek en impact

Afstuderen bij imec: een combinatie van onderzoek en impact

Alex van Kraaij is 29 jaar en werkt bij imec at  OnePlanet Research Center als biomedical engineer. Hij begon zijn loopbaan bij imec in 2019, met een afstudeerstage binnen imec at Holst Centre. “Ik was toentertijd op zoek naar de mix tussen bedrijfsleven, onderzoek en impact maken. Die mix heb ik voor honderd procent bij imec gevonden. Zowel mijn stage toen als mijn huidige werk nu, was en is bijzonder gevarieerd.” 

Meer dan een publicatie 

Alex studeerde medische biologie aan Radboud University in Nijmegen. Tijdens zijn master liep hij twee stages. Zijn eerste bij het onderzoeksinstituut Donders. “De onderwerpen gedrag, cognitie en stress interesseerden me enorm. Ik merkte alleen dat ik meer wilde dan toewerken naar een paper, deze publiceren en door naar de volgende publicatie. Voor mijn tweede stage zocht ik de combinatie van onderzoek en het bedrijfsleven.” Alex werkte in die tijd ook als junior data-analist bij Danone Nutricia. “De manier van werken daar paste goed bij mij.” Via zijn toenmalige stagebegeleider vanuit Radboud University, Richard van Wezel, tegenwoordig managementteamlid bij OnePlanet, kwam Alex bij imec terecht. Tijdens het eerste gesprek met zijn stagebegeleiders bij imec at Holst Centre, in Eindhoven, was er direct een klik.  

Data en chronische stress 

“Ik had veel ervaring met het doen van analyses en zij waren op zoek naar een student die wilde analyseren. Daar lag de eerste match. Toen ik vertelde dat ik zocht naar de combinatie onderzoek en impact maken in het dagelijks leven, zeiden zij dat het bij imec juist daar om gaat.”   

Alex onderzocht bij imec at Holst Centre wat fysiologische gegevens kunnen zeggen over chronische stress. Dat deed hij met data uit de zogenoemde SWEET study (Stress in the Work EnvironmEnT), waarin een dataset werd verkregen bij duizend kantoormedewerkers over fysiologie en hun gemoedstoestand. “Mijn opdracht was tweeledig. Enerzijds analyseerde ik de data, anderzijds onderzocht ik wat we met die analyses konden doen in de praktijk. Daarvoor interviewde ik psychiaters en psychologen over de mogelijkheid om  fysiologische data, verkregen uit wearables, te gebruiken in psychische zorg.” 

Variatie 

“Van tevoren had ik niet verwacht dat de link tussen onderzoek en impact in het dagelijks leven zo duidelijk aanwezig zou zijn. Dat was een heel waardevolle toevoeging aan mijn stage. Wat mijn stage daarnaast echt uniek maakte, was het gevarieerd werken. Elke stageweek zag er anders uit. De ene dag was een analyse dag, een andere bestond uit interviews afnemen, weer een andere dag werkte ik aan de aanvraag van een patent, of ik schreef mee aan een paper.” 

Tijdens zijn stage werd OnePlanet Research Center opgezet, een samenwerking tussen imec, Wageningen University & Research (WUR), Radboudumc en Radboud University. Een van zijn stagebegeleiders ging over van imec at Holst Centre naar OnePlanet. Ze vroeg hem om ook bij OnePlanet te komen werken. “Stiekem hoopte ik al op een baan bij imec. Ik had zelfs de keuze tussen data scientist of R&D engineer. Hoewel ik het superleuk vind om te analyseren, koos ik voor R&D engineer. Een baan met nog meer variatie.” 

Een geïntegreerde oplossing 

Binnen OnePlanet werkt Alex aan verschillende projecten. Zo is hij projectleider van de Smart Bathroom en neemt hij deel aan Mocia, een NWO-gefinancierd Nederlands consortium dat zich richt op het promoten van een gezonde leefstijl bij ouderen met risico voor dementie. Binnen dit consortium evalueert Alex samen met onderzoekers van Universiteit Twente welke digitale technologieën voor deze ouderen te gebruiken zijn. “Wat ik merk, en dat is eigenlijk al vanaf mijn stage, is dat je binnen imec veel verantwoordelijkheid krijgt. Je kunt heel zelfstandig werken en krijgt de vrijheid om, binnen bepaalde grenzen natuurlijk, je eigen draai aan een project te geven. Er wordt bij imec naar je geluisterd.” 

“Mijn grote droom is een geïntegreerde oplossing te realiseren, waarmee we mensen echt kunnen helpen bij hun mentale gezondheid. Door data-driven advies en ondersteuning over hun leefstijl te geven. Niet dat je daar tien verschillende apps voor nodig hebt en zelf al het uitzoekwerk moet doen, zoals nu vaak het geval is. Ik vind het mooi om dat, samen met mijn collega’s binnen imec, allemaal bij elkaar te brengen.” 

DSC00416

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!