WUR, OnePlanet en Alliantie Voeding in de Zorg zoeken kinderen als junior ‘voedings’-onderzoeker

WUR, OnePlanet en Alliantie Voeding in de Zorg zoeken kinderen als junior ‘voedings’-onderzoeker

Wageningen, juli 2024 – Hoe kijken kinderen naar wat ze eten? Hoe tekenen ze bijvoorbeeld brood, groenten of fruit? Vragen die de kinderen zelf het beste kunnen beantwoorden. De vragen staan centraal in een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR), OnePlanet Research Center en Alliantie Voeding in de Zorg, dat kinderen moet helpen om gezonder te gaan eten. Kinderen ordenen voedingsmiddelen, delen deze in en maken tekeningen van eten. Dit alles vormt de basis voor een kindvriendelijk educatief hulpmiddel, zoals een app of iconen. Voor het onderzoek zijn onderzoekers van de WUR en OnePlanet nog op zoek naar Gelderse mede-onderzoekers in spe, in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar. 

Voor en door kinderen 

“De creatieve ideeën van kinderen worden vaak niet benut”, zegt Zoë van der Heijden, promovendus binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid binnen de WUR. “Toch kunnen hun oplossingen beter aansluiten bij hun eigen wensen en behoeftes dan die van volwassenen. We gebruiken hun inzichten om een hulpmiddel te ontwikkelen waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren over een gezond en duurzaam dieet. Niet alleen vóór kinderen, maar ook mede gemaakt dóór kinderen.” 

Samen met haar co-promotoren Elske Brouwer-Brolsma en Guido Camps gaat Van Der Heijden met de kinderen op onderzoek uit. Zij spelen met de kinderen een kaartspel en laten ze bijbehorende tekeningen maken. De onderzoekers helpen de kinderen hun ideeën te delen. Experts als diëtisten, pedagogen en grafisch ontwerpers bekijken vervolgens de tekeningen die de basis vormen voor het uiteindelijke hulpmiddel. 

Eetscore Jr. 

Het idee voor een educatief hulpmiddel voor kinderen stoelt op de zogenoemde Eetscore voor volwassen. De WUR ontwikkelde en valideerde deze Eetscore, die Alliantie Voeding in de Zorg in 2018 toetste op toepasbaarheid in de praktijk. Van der Heijden: “Als we kijken naar de eetgewoonten van kinderen, kunnen zij ook hulp bij gezond eten gebruiken.” OnePlanet Research Center is betrokken om het hulpmiddel, de Eetscore Jr., naar een technologische toepassing te vertalen en voor het bereik binnen de provincie Gelderland.   

Veel Nederlandse kinderen eten niet volgens de voedingsrichtlijnen. Zo blijkt onder meer uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat ongeveer 95 procent van de kinderen van 4-11 jaar niet genoeg groenten eet.  

Junior onderzoek melden 

Kinderen kunnen vanaf augustus meedoen aan het onderzoek. Hun bijdrage kost ongeveer 30 tot 45 minuten. Tot eind 2024 kunnen geïnteresseerden zich melden bij Zoë van der Heijden, zoe.vanderheijden@wur.nl. Of via deze link aanmelden:   

Maak hier uw interesse kenbaar.  

Einde persbericht  

Contact 

Bij vragen of aanvullende informatie over het onderzoek, neem contact op met Zoë van der Heijden   

Over WUR 

Wageningen University & Research (WUR) combineert fundamentele en toegepaste kennis vanuit de missie ‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Zo draagt WUR bij aan het oplossen van belangrijke vragen in het domein van gezonde voeding en leefomgeving. Onze ruim 6.500 medewerkers (ruim 5.500 fte) en meer dan 12.000 studenten laten zich inspireren door natuur, maatschappij en technologie. Inspiratie die ons al meer dan een eeuw in staat stelt om te verwonderen, kennis te ontwikkelen en deze wereldwijd toe te passen. En dat doen we niet alleen, maar zoveel mogelijk samen met overheden, het bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties en andere kennisinstellingen. 

 

De afdeling Humane Voeding en Gezondheid heeft als missie om de gezondheid van mensen te verbeteren met betere voeding. We hebben een brede expertise en uitstekende faciliteiten voor wetenschappelijk onderwijs over en onderzoek naar voeding voor mensen. 

 

Over OnePlanet Research Center 

OnePlanet Research Center is een multidisciplinaire samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en nanotechnologie wereldspeler imec. OnePlanet gebruikt de nieuwste chip- en digitale technologieën om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. In drie jaar tijd ging OnePlanet van een visie om een betere toekomst te creëren naar een fysieke R&D-hub met ruim 120 medewerkers werkend op de locaties Wageningen en Nijmegen. Met al haar medewerkers en haar maatschappelijke en industriële partners ontwikkelt OnePlanet baanbrekende en implementeerbare innovaties voor real-life toepassingen.  

 

Over Alliantie Voeding in de Zorg 

De Alliantie Voeding in de Zorg is het landelijke expertisecentrum voor voeding en leefstijl in de zorg. De Alliantie Voeding in de Zorg maakt wetenschappelijke inzichten over voeding en leefstijl toepasbaar in preventie en zorg. Innovaties die bijdragen aan voeding- en leefstijladvies op maat in de zorg en daarbij inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals de toename van (chronisch) zieken, zelfmanagement, digitalisering, duurzame voeding en een veranderend zorgstelsel. 

 

Eetscore is een van de instrumenten die Alliantie Voeding in de Zorg heeft ontwikkeld, die zorgprofessionals inzicht geeft in de voedingsgewoonten van patiënten en hen een handvat biedt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. De Eetscore geeft voedingsadvies op maat en motiveert om gezonder te gaan eten. Deze innovatieve zelfmanagement-tool is geschikt voor diverse groepen, zowel in de zorgpraktijk als in voedingsonderzoek. De tool Eetscore Jr. is hierop een mooie uitbreiding. 

junior ‘voedings’-onderzoeker

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!