Lupine Challenge

Leerwerkplaats Lupine

Lupine Challenge

Er is behoefte aan een eiwittransitie, waarbij we meer plantaardige eiwitten, zoals lupine, gaan gebruiken in plaats van dierlijke producten. Dit helpt het milieu doordat plantaardige eiwitten minder CO2-uitstoot veroorzaken. Lupine is een eiwitrijke plant die goed in Nederland groeit en een duurzaam alternatief biedt voor vlees en zuivel. Het platform Lekker Lupine ondersteunt telers, producenten en consumenten om lupineproducten te ontwikkelen en lokaal te consumeren, wat bijdraagt aan de Nationale Eiwitstrategie.
Binnen het OpenEducatie-programma van OnePlanet Research Center werken studenten van de opleiding Food Technology van Hogeschool Van Hall Larenstein aan een nieuw product met lupine. Hun uitdaging? Een product maken dat niet alleen vernieuwend is, maar ook lekker en voedzaam!  

Bezoek aan Lekker Lupine
De studenten begonnen met een rondleiding bij Lekker Lupine. Lekker Lupine is een platform dat telers, producenten, koks en consumenten samenbrengt om lupine uit Nederland op de borden te krijgen. Ze telen, ontwikkelen en verkopen lupineproducten en doen aan onderzoek en innovatie. Het OnePlanet Research Center betrekt studenten bij deze projecten. Het doel is een volwaardige, economische keten van plantaardige eiwitten op te bouwen en nieuwe lupineproducten te ontwikkelen die consumenten aanmoedigen om lupine als eiwitbron te gebruiken.

De studenten leerden bij Lekker Lupine hoe lupine wordt geteeld en verwerkt. Wist je dat lupine namelijk goed is voor de biodiversiteit en stikstof uit de lucht kan opnemen? In Nederland zijn al meer dan 20 boeren die lupine verbouwen. 

Onderzoek naar de lupineboon
De studenten onderzochten hoe ze de hele lupineboon kunnen gebruiken. Ze keken naar koolhydraten, vetten en eiwitten, en bedachten hoe ze de schillen konden verwerken. Ook deden ze geur- en smaakonderzoek en testten ze hoe sensoren kunnen helpen bij de productie.  

Innovatieve ideeën
In dit eerste semester hebben de studenten innovatieve ideeën uitgewerkt:  

  • Lupin Lumpia: een smaakvolle veganistische loempia.  
  • Lupine Crunch: knapperige en gezonde chips.  
  • Enerfizz Original & Enerfizz Prebiotica: sportgels die energie geven en goed zijn voor de darmen.  
  • Dutch Golden Bites: een nieuwe versie van de bitterbal, gemaakt van lupine.  

Naast de smaak en ingrediënten keken de studenten ook naar veiligheid en gezondheid. Ze onderzochten hoe bacteriën groeien in het eten en hoe ze het veilig kunnen maken. Tijdens de presentatie vertelden ze over hun onderzoek en resultaten. 

Hoe verder?
Komend semester gaan verschillende studenten vanuit verschillende onderwijsinstellingen aan de slag. Zo ontwikkelen studenten Communicatie en MediaDesign een multimediaal product voor het nieuw te openen Lupine Inspiratie huis. Het Lupine Inspiratie Centrum heeft als doel te onderwijzen en te inspireren. Zien, leren, proeven en ontmoeten zijn de sleutelwoorden. En er komt van alles aan bod over de teelt, verwerking en bereiding van lupinebonen waarvoor we samen met een diverse community de teelt en verkoop in Nederland organiseren.
Ook gaan studenten van agrarische opleidingen binnen de minor Bodem Biodiversiteit onderzoek doen naar naar het effect van lupineteelt op diverse bodemecosysteemdiensten, wat eventueel geschikte indicatoren daarvoor zouden kunnen zijn en hoe diverse stakeholders denken over de verwaarding daarvan. 

Meedoen?
Wilt u meedoen aan de Leerwerkplaats APPS, als student, docent of casushouder? Neem contact op met Angelique Brinkman, projectcoördinator OpenEducatie bij OnePlanet Research Center.

OpenEducatie-programma

Lupine Challenge is een onderdeel binnen het OpenEducatie-programma van OnePlanet Research Center. In deze opleiding overstijgende leeromgevingen werken mbo-, hbo- en wo-studenten van verschillende opleidingen samen aan digitale vraagstukken uit de zorg-, landbouw- en milieupraktijk. Al doende ontwikkelen ze interdisciplinaire en digitale kennis en vaardigheden, ter voorbereiding op toekomstige banen. OnePlanet ontwikkelt de Leerwerkplaatsen samen met Gelderse onderwijsinstellingen, mkb-bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Interesse in een
samenwerking?

Creativiteit verbindt! Wij werken graag samen en willen met plezier in contact komen met bedrijven, studenten, docenten, professionals en organisaties. Laten we onderzoeken hoe we samen onze impact kunnen vergroten.

Karien Vermeulen

Projectcoördinator Open Educatieprogramma
Contact

Andere projecten

OpenPlanet

In samenwerking met EFRO
MKB samenwerkingen