Slimme Zorgwoning

Leerwerkplaats Slimme Zorgwoning

Leerwerkplaats Slimme Zorgwoning

De zorgsector staat voor een grote uitdaging: de zorgvraag groeit, terwijl er steeds minder medewerkers beschikbaar zijn. Hoe organiseer je zorg efficiënt in een vergrijzende samenleving?

Oplossingen met slimme technologie
Binnen deze leerwerkplaats wordt onderzocht hoe slimme technologie kan helpen om de zorg te verbeteren. In de Slimme Zorgwoning test Vilente verschillende innovaties, zoals een nieuw planningssysteem, een slimme camera, een slimme televisie, een slim toilet en een triagekamer. Deze technologieën helpen om cliënten beter te monitoren, ongeplande zorg van geplande zorg te onderscheiden en daardoor de werkdruk van zorgmedewerkers te verlagen.

Samenwerking voor innovatie
Voor de ontwikkeling van deze slimme zorgwoning werkt Vilente samen met VAIBS, TonosCare, Verkerk, CareMessenger en OnePlanet. Naast technologische uitdagingen verandert ook het werk van zorgmedewerkers. Het OpenEducatie-team van OnePlanet betrekt verschillende opleidingen en studenten om bij te dragen aan onderzoek en oplossingen.

Studenten aan de slag
In het semester van september 2024 werkten studenten van Embedded Systems Engineering aan uniformherkenning via een slimme camera. Hierdoor hoeven zorgmedewerkers minder knoppen aan en uit te zetten als zij de woning betreden en verlaten en worden handelingen beperkt.
Studenten Communication & Multimedia Design onderzochten hoe zorgmedewerkers en cliënten feedback kunnen krijgen over metingen zoals hartslag en bloeddruk vanuit het slimme toilet. Ze ontdekten dat de feedback van de metingen flexibel en aanpasbaar moet zijn. Verder bleek een digitaal kastje de meest gebruiksvriendelijke optie.

Hoe verder?
In het nieuwe semester borduren nieuwe studenten voort op het werk van hun voorgangers. ICT-ers ontwikkelen een werkend prototype van een intelligent systeem waarmee sensormeetgegevens uit het Slimme Toilet kunnen worden verwerkt tot bruikbare meldingen, inzichten en triage-informatie voor ouderen en/of zorgmedewerkers.
Studenten Verpleegkunde doen onderzoek naar de gewenste werking van de triagekamer. Welke zorgvragen komen binnen, wat zijn goede voorbeelden van triagemodellen, hoe ziet het werk van de triagist eruit, en wat moet de triagist kunnen om het werk goed te kunnen doen?
Studenten Zorg en Welzijn gaan tenslotte aan de slag met een onderzoek naar een thuisgevoel. Hoe voel je je thuis in de zorgwoning van de toekomst? Wat is dat, een thuisgevoel? En welke interventies kan je doen om mensen te helpen zich thuis te voelen?

Meedoen?
Wilt u meedoen aan de Leerwerkplaats APPS, als student, docent of casushouder? Neem contact op met Angelique Brinkman, projectcoördinator OpenEducatie bij OnePlanet Research Center.

OpenEducatie-programma

Slimme Zorgwoning is een onderdeel binnen het OpenEducatie-programma van OnePlanet Research Center. In deze opleiding overstijgende leeromgevingen werken mbo-, hbo- en wo-studenten van verschillende opleidingen samen aan digitale vraagstukken uit de zorg-, landbouw- en milieupraktijk. Al doende ontwikkelen ze interdisciplinaire en digitale kennis en vaardigheden, ter voorbereiding op toekomstige banen. OnePlanet ontwikkelt de Leerwerkplaatsen samen met Gelderse onderwijsinstellingen, mkb-bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Interesse in een
samenwerking?

Creativiteit verbindt! Wij werken graag samen en willen met plezier in contact komen met bedrijven, studenten, docenten, professionals en organisaties. Laten we onderzoeken hoe we samen onze impact kunnen vergroten.

Karien Vermeulen

Projectcoördinator Open Educatieprogramma
Contact

Andere projecten

OpenPlanet

In samenwerking met EFRO
MKB samenwerkingen