Studenten HAN Communicatie en MultimediaDesign ontwikkelden een digitale wereldreis voor ouderen. Tijdens deze reis bezoeken de spelers steden waar ze oefeningen doen om cognitieve achteruitgang te voorkomen. De studenten deden dit binnen het vak Serious Gaming en voor het onderzoeksprogramma ‘Maintaining Optimal Cognitive function in Ageing’ (MOCIA), wat staat voor ‘het behouden van een optimaal denkvermogen bij het ouder worden’.
MOCIA (Mocia – Samen naar een gezonder brein) heeft als doel om een verhoogd risico op achteruitgang in het denkvermogen (cognitieve achteruitgang) vast te stellen en dit risico te verkleinen door een leefstijlinterventie op maat te ontwikkelen. Het onderzoeksprogramma heeft als missie gezonde hersenen te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door de effecten van leefstijlinterventies op het denkvermogen en de onderliggende relaties tussen darmen en brein te onderzoeken. Vanuit dit onderzoek ontwikkelen onderzoekers slimme en gepersonaliseerde ondersteuning die mensen motiveert om gezonde keuzes te maken die bij hen passen, zo staat op de website te lezen. Esther Aarts projectleider MOCIA: “Met ons MOCIA-onderzoek willen we een leefstijlinterventie op maat ontwikkelen om de hersenen zo gezond mogelijk te houden bij het ouder worden.” Binnen MOCIA werken verschillende universiteiten en maatschappelijke en industriële partners met elkaar samen, zoals de Radboud Universiteit, RadboudUMC, Wageningen Universiteit, Alzheimer Nederland en de Hersenstichting.
Online platform
Als onderdeel van MOCIA hebben mensen twee jaar meegedaan een interventie via een online platform. Ze zijn onder begeleiding van een leefstijl coach in groepen aan de slag gegaan met onder meer voeding, bewegen, slaap, cognitie training. Verder hebben er mensen meegedaan aan studies die korter duurden. Een groep van deze deelnemers wil graag door en voor de partners binnen MOCIA heeft voortzetten zeker meerwaarde. Enerzijds om de deelnemers aan boord te houden en ze de kans te geven verder aan hun gezondheid te werken. Anderzijds omdat het monitoring op lange termijnmogelijk maakt. Vandaaruit is de vraag ontstaan om een serious game-concept te ontwikkelen op het gebied van leefstijlinterventies tegen cognitieve achteruitgang.
Digitale wereldreis
Als antwoord op die vraag ontwikkelden studenten van de HAN ‘The Circle of Life’, een digitale wereldreis die ouderen samen kunnen maken, terwijl ze steden bezoeken en daar oefeningen doen op het gebied van beweging, gezonde voeding en geheugentraining. Justien Koorn, docent Communicatie en Multimedia Design van de HAN: “De studenten zijn er in geslaagd om de wensen van de doelgroep en opdrachtgever, en motivationele spelprincipes te vertalen in een creatief concept. De digitale reis die ouderen kunnen maken is aansprekend, uitnodigend en leerzaam. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten en samen op pad gaan om uitdagingen aan te gaan. Daarnaast is het mogelijk om de oefeningen op eigen niveau en naar eigen kunnen aan te passen. Het concept biedt een rijke omgeving om een grote variëteit aan content toe voegen.”
Mariska van Pouderoijen, promovendus binnen MOCIA: “De wensen voor personalisatie zijn goed meegenomen in het concept. In de technische uitwerking en realisatie zal dat nog wel uitdagend worden. Maar het is mooi dat spelers krijgen echt agency krijgen doordat ze hun eigen doelen vooraf kunnen bepalen.” Sander Hermsen, gedragswetenschapper en onderzoeker bij OnePlanet: “De leefstijlinterventie wordt momenteel wereldwijd getest en uitgevoerd. The Circle of Life biedt alle betrokken landen de kans om challenges vanuit hun omgeving toe te voegen.”