EFRO F&C MKB Café: de rol van leefstijl en big data in Multiple Sclerose

EFRO Food & Cognition MKB Café: de rol van leefstijl en big data in Multiple Sclerose

27-05-2021

Hoe kunnen we onderzoek doen naar de relatie tussen leefstijl en Multiple Sclerose (MS)? En kan digitale monitoring in de thuissituatie daar bij helpen? Tijdens dit EFRO MKB Café gaat Bram den Teuling, mede-oprichter van Orikami, hierover in gesprek met MS-onderzoeker aan Radboudumc Marco Heeringsgeriater.

MS is een ontstekingsziekte van de hersenen en treft doorgaans jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Doordat de signaaloverdracht in de hersenen verstoord raakt, kan een breed scala aan geheugen-, concentratie- , bewegings- en emotionele problemen optreden. Symptomen kunnen zich aandoen in aanvallen van enkele dagen tot weken of blijvend verslechteren. Leefstijl, zoals bepaalde voeding, lijkt een rol te spelen in het verminderen van aanvallen, maar er is ook nog veel onbekend.

Hoe kunnen we onderzoek doen naar leefstijl bij Multiple Sclerose (MS) en kan digitale monitoring in de thuissituatie met smart devices daarbij helpen? Kunnen we uit deze ‘big data’ ook algoritmes creëren om MS patiënten thuis persoonlijk bij te staan in hun zelfmanagement? En wat kunnen we leren over de rol van leefstijl en ondersteunende technologie in andere ontstekings- of neurodegeneratieve ziekten? Daar gaan Bram den Teuling, mede-oprichter van data science bedrijf Orikami, en MS onderzoeker Marco Heerings van het Radboudumc over in gesprek.

Food & Cognition

Dit EFRO Food & Cognition MKB Café is onderdeel van een serie cafes. Tijdens elk MKB Café laten een wetenschapper en een MKB’er hun licht schijnen op een onderwerp gerelateerd aan voeding, gezonde leefstijl, brein en eetgedrag. Wat kunnen MKB’ers leren en gebruiken? Ze zoeken spanningsvelden op, dagen deelnemers uit om actief mee te denken in oplossingen en wellicht ontmoet u tijdens zo’n event wel een nieuwe samenwerkingspartner om de eetbeleving of hersengezondheid van mensen met hulp van technologie te verbeteren?

Sprekers

Bram den Teuling – Orikami 

Orikami is een Nederlandse MedTech-organisatie gespecialiseerd in toegepaste data science en ontwikkeling en implementatie van digitale biomarkers waarmee gepersonaliseerde gezondheidszorg mogelijk wordt voor mensen met chronische ziekten.

Marco Heerings – Radboudumc

PhD student Department of Human Genetics bij het Radboudumc

Meer informatie en inschrijven

  • Datum: 27 mei
  • Tijd: 16:00-16:45 uur
  • Kosten: geen
  • Locatie: online
  • Inschrijven: niet meer mogelijk

Dit project wordt gefinancierd door EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in de Europese Unie.

Screenshot 2020-11-12 at 16.30.12