Onderwijsdagen 2022

Onderwijsdagen 2022: online programma over samenwerken en leren rondom maatschappelijke vraagstukken

25-03-2022

Op vrijdag 25 maart organiseren de Radboud Universiteit en het RadboudUMC, de HAN en ROC Nijmegen in samenwerking Rijn IJssel en OnePlanet Research Center een online dag in het kader van de Onderwijsdagen – een event voor en door onderwijsprofessionals.

Het doel
Het programma staat in het teken van samenwerken en leren rondom maatschappelijke vraagstukken. Het doel is om docenten van Nijmeegse en Arnhemse onderwijsinstellingen te stimuleren om onderwijs te ontwikkelen dat bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken, buiten de muren van de onderwijsinstelling, in de lokale omgeving. Hoe kunnen professionals, burgers, studenten en docenten vanuit verschillende studies of instellingen van en met elkaar leren? Het programma biedt inzicht in de doelstellingen van dit type onderwijs, mogelijke werkwijzen/onderwijsvormen en laat zien wat de mogelijke impact van dit type onderwijs is op diverse betrokkenen. Wat is er voor nodig? Hoe doe je het? Wat levert het op? Lees verder om te zien hoe je je aan kunt melden.

Binnen het OpenEducatie programma werkt OnePlanet samen met Gelderse MBO’s en HBO’s aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken waarin digitalisering en nieuwe technologie een rol spelen. Een van de OpenEd projecten wordt tijdens de workshop ‘Hoe ontwerp je een instellingsoverstijgend project?’ gepresenteerd.

Programmaonderdelen
11:30 – 12:30 Workshop: Hoe ontwerp je een succesvol instellingsoverstijgend project?

In deze sessie gaan we samen in gesprek om van elkaar te leren en kennis uit te wisselen over alle succesvolle en minder geslaagde elementen van multi-level en interdisciplinair samenwerken. Sprekers zijn Angelique Brinkman, Rudie van den Heuvel, Judith Stoep, Sushma Sanders en Marijn van Klingeren.

De sessie is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan met een drietal projecten:

  • Het OpenEd Parkinson-project (HAN University of Applied Sciences, Rijn IJssel, ROC Nijmegen en Christelijke Hogeschool Ede),
  • Het project ‘Leren in verbinding met kind en jeugd’ (Radboud Universiteit, ROC Nijmegen en HAN).
  • Het Plukroute-project (Radboud Universiteit, HAN University of Applied Sciences en Yuverta).

De voertaal voor deze workshop is Nederlands.

Andere programmaonderdelen op 25 maart zijn:

  • 09:15-10:00 uur keynote: Samen werken en leren rondom maatschappelijke vraagstukken. Spreker is Wietske Kuijer.
  • 10:15 -11:15 uur workshop (in het Nederlands): Interprofessioneel leren is co-creëren. Sprekers zijn Loes Vos en Saskia Weijzen.
  • 11:30-12:30 uur Engelstalige workshop: ‘Future Creating – (Ver)antwoord leren in het Antropoceen’. Deze vindt plaats van 11:30-12:30 uur met spreker Rozi Toth, onderwijsinnovator en onderzoeker bij het actieonderzoek Future of Academic. Ze is ook een begeleider van het honours lab RE:PLACE, een samenwerking tussen de RU en ArtEZ.

Aanmelden
Het is mogelijk om je voor afzonderlijke sessies aan te melden. Voor de workshops geldt een maximaal aantal deelnemers per sessie. Afhankelijk van waar je werkzaam bent, kun je je op twee manieren aanmelden:

    1. Mensen die werkzaam zijn bij de RU, de HAN of ROC Nijmegen kunnen zich kosteloos aanmelden via de website van de Onderwijsdagen.
    2. Omdat wij het instellingsoverstijgende karakter belangrijk vinden en Rijn IJssel ook een bijdrage levert aan dit programma, kunnen docenten en onderwijsinnovatoren van Rijn IJssel zich kosteloos aanmelden door een mail te sturen naar Anouk.Kerkhof@ru.nl. Vermeld hierin je naam, functie en e-mailadres en welke bijeenkomsten je graag bezoekt. 

Na inschrijving voor de sessie ontvang je een link per mail.
Voor meer informatie over het OnePlanet OpenEducatie programma kan je contact opnemen met Karien.Vermeulen@ru.nl.

Icon 512