Digital Orchard

Digital Orchard

Het monitoren, controleren en voorspellen van de conditie van fruitbomen en de kwaliteit van vers fruit is een arbeidsintensief karwei. In Digital Orchard werkt OnePlanet aan een online systeem dat fruitbedrijven deze taak uit handen neemt en hen de kennis en instrumenten biedt om kosten te verlagen en de teelt te verduurzamen.

Stel dat apparatuurbouwers en technologieleveranciers machines en gereedschappen konden ontwikkelen en testen op basis van een digitale weergave van de boomgaard, voordat ze toepassingen naar de markt brengen. Dan zouden ze sneller en efficiënter kunnen innoveren, zonder dat ze aan het begin van het ontwikkelingstraject boomgaarden hoeven af te gaan. Zo kunnen ze boeren, fruitverwerkers en andere eindgebruikers sneller voorzien van middelen om kosten te verlagen en de teelt te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan robots waarmee boeren arbeidsintensieve taken kunnen ‘outsourcen’, en apps waarmee ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over oogst, afzetmarkt en transport.

Monitoren en voorspellen

In Digital Orchard past OnePlanet Research Center bestaande en nieuwe sensortechnologieën – ontwikkeld in het Emerging Sensing-programma – toe voor het monitoren van fruitbomen en de bepaling van de kwaliteit van vers fruit. Parallel daar aan werkt de organisatie stapsgewijs toe naar de ontwikkeling van digital twins: er worden gegevens verzameld en geïntegreerd waarmee de conditie van fruitbomen en de kwaliteit van vers fruit op termijn te voorspellen zijn.

OnePlanet combineert in dit programma specialistische kennis over high-tech sensoren met een brede ervaring en kennis van data-sciences, landbouw en versproducten. Dat is nodig om de complexe vragen te beantwoorden die komen kijken bij een baanbrekend innovatietraject als dit. Hoe selecteer je bijvoorbeeld de meest geschikte sensortechnologieën uit het bestaande aanbod? Hoe bepaal je welke sensoren nodig zijn, maar nog ontwikkeld moeten worden? En hoe meet je wat ervaren buitendienstmedewerkers zien en voelen als ze door een boomgaard lopen, zoals welke tak gesnoeid moet worden en wanneer het moment voor de oogst is aangebroken?

Op weg naar een online platform

OnePlanet creëert een ecosysteem met technologieleveranciers en apparatuurbouwers (applicatiepartners), en daarnaast boeren en fruitverwerkers (implementatiepartners) om samen het innovatietraject te doorlopen. De eerste veldstudies gaan in 2021 van start. In de aanloop naar 2026 worden de meetgegevens die zijn verzameld geïntegreerd in een online platform.

Screenshot 2020 12 21 At 10.59.42

Vragen of meer informatie?

Of samen met OnePlanet werken aan het monitoren, voorspellen en beheersen van de conditie van fruitbomen en de kwaliteit van vers fruit?