EFRO Food & Cognition

EFRO Food & Cognition

Gezond eten speelt een belangrijke rol in het voorkomen van hersenziekten op latere leeftijd, maar hoe stimuleer je mensen hiertoe? Gewoontes zijn immers niet makkelijk te doorbreken. In het EFRO Food & Cognition Cluster- en Netwerkproject wisselen onderzoeksinstellingen, experts, industrie en MKB in Oost-Nederland kennis uit over de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenactiviteiten.

Slechte eetgewoonten verhogen niet alleen het risico op chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten, ze hebben ook invloed op de gezondheid van de hersenen. Met het ouder worden van de bevolking, wordt het voorkomen van cognitieve achteruitgang een steeds grotere uitdaging. Bovendien nemen de kosten gerelateerd aan neurodegeneratieve ziekten, zoals dementie, dramatisch toe. Op jonge leeftijd gezond eten kan hersenziekten later in het leven voorkomen. Het doorbreken van slechte gewoonten voor gedragsverandering is echter niet eenvoudig in onze huidige obesogene en ongelijke samenleving.

Relatie voeding en cognitie

In het EFRO-project Food and Cognition werken Universiteit Twente, Radboud Universiteit, Wageningen University & Research en OnePlanet Research Center samen met MKB’ers en grote voedingsproducenten uit Oost-Nederland. In netwerkbijeenkomsten verkennen ze mogelijke gezamenlijke use- en businesscases in de relatie tussen voeding, eetpatronen en hersenen. Om ze vervolgens in consortia verder uit te werken tot nieuwe R&D- en samenwerkingsprojecten. De activiteiten zijn met name gericht op het betrekken van het innovatieve MKB bij deze use- en businesscases om op deze manier voor hen een groter speelveld te creëren.

MKB-cafés

In het najaar van 2020 en begin 2021 worden binnen dit project 8 online MKB-cafés georganiseerd. Tijdens elke sessie geeft een wetenschapper en een MKB’er zijn visie op een onderwerp rondom voeding, gezonde leefstijl, brein en eetgedrag. Ook is er ruimte om te netwerken voor de deelnemers. Net zoals het project zelf zijn de MKB-cafe’s gericht op het MKB, grotere bedrijven en onderzoeksinstellingen werkzaam in het domein van voeding, gezondheid, gedrag en technologie. Dit kan variëren van MKB’ers die te maken hebben met de eetervaring of eHealth technologie en de voedingsindustrie tot wetenschappers die onderzoek doen in deze domeinen.

EFRO

EFRO Food & Cognition en wordt gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) & Operationeel Programma Oost (OP Oost) binnen de Europese Unie. In 2019 reikte The Economic Board de Pearl of the Region award uit voor dit project.

 

Shutterstock 1746798746

Vragen of meer informatie?