Producten voor gepersonaliseerd voedings- en leefstijladvies aan ouderen. Dat is de verwachte uitkomst van INtoEAT. Met de innovaties die ontwikkeld worden, kunnen zorginstellingen, diëtisten en andere gezondheidsprofessionals hun cliënten straks betere zorg bieden tegen lagere kosten.
Stel dat alle ouderen in ons land zorg en voedingsadvies op maat kregen?
Dan zouden veel mensen tot op hogere leeftijd zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, en zouden zowel de mobiliteit als de kwaliteit van leven van ouderen flink kunnen toenemen.
Het aantal 65-plussers in ons land neemt toe van 2,7 miljoen in 2012 naar 4,7 miljoen in 2041. Daarmee stijgt ook het aantal mensen met chronische ziekten en de vraag naar goede ouderenzorg. Maar liefst 15-30% van de ouderen in de thuiszorg is op dit moment ondervoed, tegen 10-15% van de ouderen in verpleeghuizen. Een probleem waar lastig de vinger achter te krijgen is. Wat mensen zeggen over hoeveel ze eten is niet altijd de waarheid. Hoe kom je erachter hoeveel ze daadwerkelijk binnenkrijgen?
Eetgedrag monitoren
In INtoEAT ontwikkelt OnePlanet Research Center samen met het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) en academische partners een slim dienblad voor de monitoring van de voedingsinname van ouderen en koppelt deze aan gepersonaliseerd advies. Het dienblad registreert via speciale camera’s ook eetgedrag. De innovatie wordt gekoppeld aan twee innovaties ontwikkeld door partners afkomstig uit het MKB: LIZ de Voedingscoach 2.0, een digitale tool die op basis van de meetgegevens van het dienblad de dialoog aangaat met de gebruiker, en de Salut Senior App: een toepassing voor de smartphone die informatie over bijvoorbeeld voeding, bewegen en ontspanning vertaalt naar leefstijladvies.
Van voedingswetenschappen tot sociale robotica
Experts op het gebied van high-tech sensoren, micro-elektronica, wearables en sociale robotica werken in het traject nauw samen met voedingsdeskundigen, gedragsdeskundigen en data-scientists. Dit stelt het team in staat om complexe vraagstukken op te lossen. Zo moeten de toepassingen gebruiksvriendelijk zijn en is het belangrijk dat zorgverleners voor hen relevante gegevens kunnen inzien, met oog voor de privacy en wensen van de gebruiker.
Uitgangspunt voor OnePlanet is dat elke innovatie die wordt ontwikkeld, een duidelijk en meetbaar verschil maakt in het dagelijks leven. Daarom worden zorgprofessionals en technologieontwikkelaars nauw betrokken bij het traject.
Behalve Imec en Imec.istart nemen ook Wageningen University & Research, de Radboud Universiteit en Radboudumc deel aan het initiatief.
Naar een gebruiksklaar platform
INtoEAT is medio 2021 van start gegaan met twee MKB-partners: Salut, aanbieder van een app waar mensen hun leefstijl mee kunnen meten en verbeteren, en Connected Care: het brein achter Liz, een digitale coach die zorgprofessionals kunnen inzetten bij de begeleiding op afstand van patiënten en cliënten naar een gezondere leefstijl. De prototypes voor het slimme dienblad, de Liz Voedingscoach 2.0 en de Salut Senior app worden gevalideerd en getest onder ouderen en zijn eind 2023 gebruiksklaar. Onderzocht wordt of het dienblad dan via een nieuwe start-up vermarkt kan gaan worden. Zorg en voedingsadvies op maat komen daarmee binnen handbereik.
Contact
Samen met OnePlanet Research Center werken aan gepersonaliseerd voedingsadvies voor ouderen?
Neem contact op!
This innovation is funded by EFRO: European Fund for Regional Development in the European Union.