Focus sensortechnologie ligt op realtime metingen

Focus sensortechnologie ligt op realtime metingen

OnePlanet’s agrifood programma manager Marcel Zevenbergen in HillenraadTECH50-magazine van Hillenraad Partners: “Focus sensortechnologie ligt op realtime metingen”

“Om nieuwe stappen te kunnen zetten in het gebruik van #sensoren is het belangrijk dat we het plant-proces nog beter begrijpen”, trapt Marcel af. “We willen de data kunnen interpreteren en gebruiken om te voorspellen en te anticiperen. Daar kan een digital twin – een digitale kopie – bij helpen. Daarom zijn we enerzijds bezig met ervoor zorgen dat we de juiste informatie voor de digital twin beschikbaar hebben. Dat gaat veelal om al bestaande technologie, zoals het meten van sapstromen, temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en licht. Die data moet makkelijk toegankelijk zijn voor onderzoekers.

Aan de andere kant kijken we ook welke informatie we nog missen. Zo weten we nog te weinig van de plant fysiologie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld precies in de wortelzone van een plant? Er wordt nu vaak één keer per week in de drain gemeten, terwijl de activiteit veel dynamischer is. Planten hebben een dag-nachtritme en de nutriënten behoefte verschilt per groeistadium. Dus meet je in de ideale situatie niet één keer per week, maar continu.”

Lees het hele artikel hier

Screenshot 2022 02 21 At 09.48.43

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!