Meet-en stikstofproject Liefstinghsbroek bij Vroege Vogels

Meet-en stikstofproject Liefstinghsbroek bij Vroege Vogels

Maatwerk met Meetwerk

In het radioprogramma Vroege Vogels van BNNVARA is het meet-en stikstofproject Maatwerk met Meetwerk in Liefstinghsbroek aan bod gekomen. De makers van het programma willen aandacht besteden aan het meten van stikstof in de natuur en interviewden diverse betrokkenen.  

metingen in Liefstinghsbroek

Bezoek aan het Natura2000-gebied Liefstinghsbroek

Liefstinghsbroek is een klein Natura2000-gebied en het oudste stuk bos van Groningen. Omdat het gevoelig is voor stikstofneerslag, meten zes onderzoekspartijen, waaronder OnePlanet Research Center, de hoeveelheid stikstofoxide (NO2) en ammoniak (NH3) in de buitenlucht. Dit moet de provincie Groningen, die opdrachtgever van het project is, helpen de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied te versterken en tegelijkertijd perspectief te bieden aan de landbouw. OnePlanet zorgt met partners voor verschillende meetopstellingen, gebruikmakend van de nieuwste technieken en gevoelige sensoren. Het meten moet zorgen voor een duidelijk beeld. 

De radiomakers bezoeken drie locaties: een stal, een plek waar de metingen in de buitenlucht plaatsvinden en het natuurgebied zelf. Te horen is een uitleg over wat er wordt gemeten en op welke manier, wat natuurbeheerders er van merken en wat het doel is. Er is goed te horen hoe divers de metingen zijn. Stikstofsensoren van OnePlanet en TNO meten vierentwintig uur per dag NO2 en NH3 in de buitenlucht. Ook wordt er stikstof en ammoniak gemeten met meetbuisjes (Universiteit van Amsterdam en RIVM). De UvA meet de bulkdepostie en Wageningen University & Research meet in de stallen. Door verschillende typen sensoren en metingen, kunnen gegevens vergeleken worden en elkaar mogelijk aanvullen. 

Beluister de hele uitzending op  NPO Radio 1: Nergens wordt zo fijnmazig stikstof gemeten als in Zuid-Oost Groningen.

Naast OnePlanet Research Center, TNO en de Universiteit van Amsterdam zijn Zicht op Stikstof, Wageningen University & Research en het RIVM partners. De meetpilot wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Groningen. 

Zicht op Liefstinghsbroek vanaf de Ruiten Aa

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!