Onderzoek  | Meten van mentaal welzijn met sensoren en vragenlijsten

Onderzoek  | Meten van mentaal welzijn met sensoren en vragenlijsten

Feasibility study | Mental wellbeing detection using emotion recognition and data from wearables

Op deze pagina staat informatie over het onderzoek voor het meten van mentaal welzijn met behulp van verschillende databronnen.

Doel van dit onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of we mentaal welzijn, of de mate waarin je ‘goed in je vel’ zit, kunnen meten aan de hand van verschillende databronnen. Het gaat bijvoorbeeld om veranderingen in de hartslag, maar ook om emoties die zijn af te lezen in je gezicht. Dit onderzoek gaat (nog) niet over hoe we je mentaal welzijn kunnen ondersteunen, maar over of het mogelijk is om op deze manier een beeld te vormen van mentaal welzijn. Als dat zo is, dan kunnen in de toekomst hiermee producten en diensten ontwikkeld worden, die mensen kunnen helpen bij het verbeteren van hun mentale welzijn.

“Om in de toekomst producten en diensten te ontwikkelen, die mensen kunnen helpen bij het verbeteren van hun mentale welzijn.”

Wat wordt er van jou verwacht als je meedoet?

Wanneer je besluit mee te doen aan dit onderzoek dan maken we een afspraak voor de week dat je meedoet aan het onderzoek,  een afspraak vooraf en een achteraf. De data en tijdstippen worden in overleg afgesproken.

Voorafgaand aan de onderzoeksweek kom je één keer voor een intake-onderzoek naar een van onze locaties op de universiteitscampus in Wageningen of Nijmegen, dit hangt af van jouw voorkeur. Tijdens deze intake vul je een aantal beginvragenlijsten in en krijg je de Garmin Vivotrack4 activiteitentracker polsband en een smartphone mee.

Tijdens de onderzoeksweek draag je gedurende 7 dagen een polsband die onder andere je hartritme, stress-niveau, stappen gedurende de dag, en slaap gedurende de nacht meet. Deze metingen kan je zelf ook inzien via de Garmin Connect app op de telefoon (zie afbeelding). Daarnaast neem je één keer per dag een filmpje op van maximaal 1 minuut, waarin je vertelt hoe je dag was. Deze boodschap wordt door niemand bekeken, maar wordt door onze software geanalyseerd op verschillende emoties.

Ook ga je tijdens deze onderzoeksweek 3 maal per dag een korte vragenlijst invullen op de smartphone die je hebt meegekregen, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Na de onderzoeksweek kom je nog één keer naar onze locatie voor de afronding; hier lever je de polsband en smartphone weer in, vul je de eindvragenlijsten in en je neemt deel aan een interview waarin we vragen naar je ervaringen en waarin we de resultaten van jouw metingen bespreken.

mobiel scherm met informatie voor het ondezoek

Wanneer mag je meedoen aan dit onderzoek?

Om mee te kunnen doen met dit onderzoek, moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn én student zijn aan de Radboud Universiteit campus (RU of HAN) of Wageningen Universiteit. Deelname aan dit onderzoek is niet mogelijk wanneer je op het moment van starten besmet bent met COVID-19, je andere medische apparaten draagt, of op het moment in behandeling bent voor ernstige mentale stoornissen.

Gebruik en het bewaren van gegevens

Wij vragen toestemming voor het verzamelen, gebruiken, en bewaren van je persoonsgegevens. Het gaat om gegevens zoals leeftijd en geslacht. Het verzamelen, gebruiken en bewaren van jouw data is nodig om de vragen die in dit onderzoek worden gesteld te kunnen beantwoorden en de resultaten te kunnen publiceren. Om jouw privacy te beschermen krijgen je gegevens een code, alleen de hoofdonderzoeker heeft toegang om de code te herleiden naar jouw gegevens. De gegevens die naar de opdrachtgever worden gestuurd of in rapporten en publicaties over het onderzoek terecht komen bevatten alleen de code en zullen nooit naar jouw te herleiden zijn.

Vergoeding voor het meedoen

Deelname aan het onderzoek kost niks. Je zal niet worden betaald voor het meedoen. Wel ontvang je een cadeaubon van € 20,- voor deelname aan het onderzoek.

Heb je nog vragen?

Als je graag wil meedoen aan dit onderzoek of als je vragen hebt over je deelname of de inhoud van dit onderzoek, neem dan contact op met de onderzoeksleider Lieke Pijnenborg: mwbstudy@imec.nl.

mobieltje en horloge voor het onderzoek mentaal welzijn

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!