Activating Parkinson Patients with Sensors.
In de leerwerkplaats Activating Parkinson Patients with Sensors (APPS) van het OpenEducatie–programma van OnePlanet Research Center werken studenten van verschillende opleidingen samen aan onderzoek en ontwikkeling van gepersonaliseerde, modulaire en draagbare sensoren om de levenskwaliteit van mensen met Parkinson te verbeteren. Half januari van dit jaar presenteerde een groep van 25 betrokkenen de eindresultaten van het afgelopen semester. Ditmaal lag de focus op ‘on-body networks’ en het meten en terugkoppeling van motorische en niet-motorische symptomen van Parkinson.
Machine voor tactiele feedback voor de Parkinson voicetrainer app
Studenten van het Health Concept Lab van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (Industrieel Product Ontwerpen, Embedded Systems Engineering en Elektrotechniek) werkten samen aan een feedbackmachine voor de Parkinson voicetrainer app. Voor mensen met Parkinson is het van belang rustig en laag te blijven praten. De mobiele voicetrainer applicatie helpt ze daarbij. Het probleem is echter dat deze app scherm-gebaseerde feedback geeft. Daardoor moeten mensen met Parkinson terwijl ze een gesprek voeren en hun spraak oefenen, een dubbeltaak uitvoeren. De HAN studenten ontwikkelden een modulaire feedback machine, met feedback in de vorm van onder andere trilling, LED en pulse, waarmee onderzocht kan worden voor welke vorm van tactiele feedback degene met Parkinson de voorkeur heeft. Voor alle betrokken studenten is zo’n samenwerking een uitdaging, omdat ze allemaal over de muren van de eigen expertise moesten kijken én werken. Hoe organiseer je dit en wat is de leeropbrengst? “Het is de studenten in 20 weken gelukt om samen een originele, relevante en complexe feedbackmachine te bouwen, met een professionele en aantrekkelijke uitstraling“, aldus de feedback van OnePlanet Research Center.
Persoonsgericht contact voor verbeterde kwaliteit gesprek met zorgverlener
Ook onderzochten studenten Verpleegkunde van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) op welke manier in de toekomst een deel van de zorg meer op afstand georganiseerd kan worden, zodat in het contact tussen zorgverlener en patiënt een meer kwalitatief gesprek gevoerd kan worden. Tijdens de eindbijeenkomst stond de quote ‘what matters most’ van Xander van Ruissen, die zelf leeft met de ziekte van Parkinson, centraal. De groep verpleegkundestudenten van de CHE heeft hier heel goed naar geluisterd en de focus gelegd op een meer persoonsgerichte benadering. Zij hebben het aangedurfd hun oorspronkelijke onderzoeksvraag los te laten. “Hen kenmerkt een open en onderzoekende houding, op basis van voortschrijdend inzicht is de focus gelegd op een persoonsgerichte benadering van mensen met Parkinson.”
Cloudoplossing voor bijhouden en presentatie van sensor gegenereerde data
De ICT studenten van de CHE hebben een cloud-oplossing ontworpen voor het loggen en presenteren van de sensor-data voor de zorgverlener in co-creatie met de studenten van het HAN Health Concept Lab. “Door de keuzes die de ICT studenten gedurende het ontwerpproces hebben gemaakt, hebben alle betrokkenen nieuwe inzichten gekregen en veel geleerd.”
Kick-off bijeenkomst voor nieuwe semester
Op 15 februari 2023 is de startbijeenkomst van het nieuwe semester. Ook studenten Verpleegkunde van ROC Nijmegen sluiten dit keer aan. Ouderzorg organisatie De Liemerije is opdrachtgever. Tijdens gesprekken gaven zij aan dat zij graag een vervanging van de papieren versie van de vragenlijst ‘Parkinson in Beeld’ willen, die meegenomen moet worden naar het consult met de Parkinson specialist. Studenten richten zich enerzijds op het verzamelen van data via wearables. Op deze wijze is er tijdens een fysiek consult tijd over om ‘what matters most’ te bespreken. Anderzijds onderzoeken studenten op welke manier dataverzameling voorafgaand aan het consult via een conversational agent of chatbot het beste vorm kan krijgen.
De kick-off bijeenkomst staat in het teken van kennis maken met elkaar en uitwisseling wie, waar, wanneer aan gaat werken. Ook gaan de studenten meteen hands-on aan de slag met sensortechnologie tijdens een ontwerpopdracht. Een mooie oefening in out of the box denken.
Die menselijke maat, waar we in het begin van dit artikel naar verwezen, daar verwachten wij met de opzet van onze programma’s ruimschoots aan te voldoen.