Chris Van Hoof op de Love Tomorrow Conference over technologie in het gezondheidssysteem van de toekomst

Optreden van Chris Van Hoof op de Love Tomorrow Conference over de bijdrage van technologie in het gezondheidssysteem van de toekomst

OnePlanet-General Manager  Chris Van Hoof heeft op 27 juli gesproken over gezondheidszorg in de toekomst op de Love Tomorrow Conference, onderdeel van het festival Tomorrowland in België. Hij verscheen op de Health Stage met de slimme toiletbril van OnePlanet Research Center onder zijn arm.

Image_voor_website

Gezondheidssysteem van de toekomst

Op Love Tomorrow, een conferentie over duurzaamheid, technologie, gezondheid, muziek, mode en nog veel meer, kwamen zo’n 4.500 mensen af. De Health Stage werd vormgegeven door In4Care, de organisatie van gezondheidsinnovator Nico De Fauw. Hij presenteerde de Health Arena: het gezondheidscentrum van de toekomst, waar je niet alleen komt als je ziek bent, maar waar je heen gaat om gezond te blijven “Dat past precies in mijn en OnePlanet’s visie op gezondheid”, aldus Van Hoof. “Wanneer je je meer richt op preventie, en gezondheid monitort, kun je veel problemen en pijn voor zijn.”

Blackbox

Er zijn al allerlei technologieën op de markt om gezondheid te meten: de smartwatch, een slimme ring. Van Hoof liet het slimme toilet zien, onderdeel van het Bathroom for Health-project van OnePlanet. OnePlanet richt zich in het gezondheidsonderzoek op het maag-darmkanaal en de rol van (chip)technologie en data daarbij. “Onze spijsvertering en ons microbioom heeft invloed op onze fysieke en mentale gezondheid”, vertelde Van Hoof op het podium. “Maar we weten er nog niet genoeg van. In het leven van alledag zijn onze darmen een black box. En OnePlanet wil dat veranderen.”

Chiptechnologie en gezondheid

De slimme toiletbril die  OnePlanet ontwikkelt kan door middel van specifieke sensortechnologie temperatuur, hartslag en bloeddruk meten. In het bijbehorende toilet kunnen urine en uitwerpselen worden gecheckt op dehydratie, en of men wel genoeg vezels eet. “Door al deze metingen te doen, kun je op tijd ziektes ontdekken, zoals ontstekingen in het maag-darmkanaal”, betoogt Van Hoof. “En je kunt zien of je wel genoeg vocht drinkt, wat extra belangrijk is voor oudere mensen.” Ook vertelde hij over de sensorpil waar OnePlanet aan werkt, die je kunt doorslikken en die metingen doet in je spijsverteringskanaal. Samen moet dit allerlei data opleveren waarmee een digitale tweeling van een lichaam gemaakt gaat worden – een datamodel dat gezondheid kan voorspellen.

Gepersonaliseerd gezondheidsadvies

Waarom is dat wenselijk? “We gaan vandaag de dag pas naar een dokter als we ons niet goed voelen”, stelt van Hoof. “En vaak maakt de dokter een beslissing die gebaseerd is op je verhaal. Stel je voor dat je bij de dokter komt met een boel data. Zo kan hij een hele gepersonaliseerde beslissing maken. Want we zijn allemaal anders en hebben andere behandeling nodig.”

Focus op gezond blijven

De woorden ‘data’ en ‘preventie’ kwamen ook terug bij de andere sprekers. Servaas Bingé, arts en co-founder van Leadlife vertelde over de grote rol die leefstijl en gedrag speelt, en over hoe je dat het beste kunt monitoren. Lode Godderis van IDEWE, een organisatie die zich richt op welzijn op het werk, sprak over het belang van de omgeving op gezondheid en hoe licht en geluid invloed (kunnen) hebben op je slaap en psyche. Innovatie-expert Pieter Daelman sprak over hoe je een innovatie kunt verweven in je bedrijf.

Beter geïnformeerd

Van Hoof benadrukte op het eind van zijn verhaal dat het niet zo is dat iedereen helemaal gezond zal zijn, en helemaal perfect, “Maar we willen als OnePlanet bijdragen om de kennis te leveren, zodat mensen beter informatie hebben over hun gezondheid.”

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!