OnePlanet op PIC Summit Europe met roadmap voor chipgebruik in landbouw

OnePlanet op PIC Summit Europe met roadmap voor chipgebruik in landbouw

OnePlanet Research Center’s Lex Oosterveld spreekt op de PIC Summit Europe over de rol die fotonische chips in de landbouw kunnen spelen.

De PIC Summit is de jaarlijkse conferentie over photonic integrated circuits (PIC’s), dit jaar in Eindhoven op 7 en 8 november. Fotonica is het gebruik van fotonen (licht) om informatie over te dragen. Fotonische chips maken het mogelijk om kleinere sensoren te ontwikkelen, die de potentie hebben om goedkoper, betrouwbaarder en energiezuiniger te zijn. Daardoor wordt het inzetten van sensortechnologie in de landbouw en voedselproductie bijvoorbeeld aantrekkelijker.

Lex Oosterveld, principal scientist bij OnePlanet, presenteert voor de inzet van fotonische chips in de landbouw een roadmap, die hij samen met Yannick Weesepoel van Wageningen University & Research heeft samengesteld. Daarnaast neemt hij deel aan een paneldiscussie ‘Sensing With PICs: Closing The Gaps Between Technology & Markets In Agrifood’ geleid door Carol de Vries van PhotonDelta, de trekkers van groeifonds PhotonDelta (een Groeifonds is een subsidieprogramma voor innovatie vanuit de overheid, red.). Daarin wordt met een veertigtal partners samengewerkt om Nederland koploper te maken binnen de fotonische chipindustrie.

Ontwikkeling van applicaties binnen Smart Agriculture en Food processing

OnePlanet werkt in het Groeifonds mee aan de ontwikkeling van een vijftal applicaties binnen de thema’s Smart Agriculture en Food processing. Oosterveld: “Dit zijn belangrijk thema’s binnen OnePlanet. Het doel is om hiermee bij te dragen aan een gezond, duurzaam en efficiënt voedselsysteem voor de toekomst, waarmee miljarden monden gevoed kunnen worden.” Hierin werkt OnePlanet nauw samen met founding partner imec, waar technologische bouwblokken voor fotonische chips worden ontwikkeld.

Een speerpunt binnen deze thema’s is om voedselverlies in de keten terug te dringen. Dit kan bijvoorbeeld met betere monitoring van rijpheid van groenten en fruit, door sensortechnologie in te zetten om precies op het goede moment te oogsten. Een ander speerpunt is op gedetailleerd niveau de groei van planten monitoren, om te weten welke nutriënten er voor goede groei nodig zijn. “Dit is nog maar het topje van ijsberg”, zegt Oosterveld. “Ook in andere (fabrieks)processen in de voedingssector kan fotonica en sensortechnologie worden ingezet.”

Een voorbeeld van een applicatie waaraan OnePlanet meewerkt binnen het Groeifonds, is het meten van glucosegehalte in appels om de rijpheid te monitoren. Een andere is het precies meten van eiwitsamenstellingen in levensmiddelen.

Vind hier de link naar het programma (https://www.picsummiteurope.com/).

PIC-Summit-Europe2023

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!