Rutte bezoekt OnePlanet en proeft van Wageningse innovaties

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft OnePlanet Research Center bezocht. Health-directeur Thea van Kemenade vertelde over de sensor- en digitale technologieën die OnePlanet ontwikkelt op het gebied van voeding en preventieve gezondheid.

Het bezoek, op 13 september, werd georganiseerd en gecoördineerd vanuit Foodvalley NL, met als focuspunt een duurzame voedseltoekomst en de cruciale rol van innovaties en samenwerkingsverbanden.

 

OnePlanet is een samenwerkingsverbnd dat werkt aan (digitale) oplossingen in de agri- en gezondheidssector. Van Kemenade vertelde Rutte over de Smart Pill, een inslikbare sensor die vroegtijdig ziektes in het maag-darmkanaal moet kunnen signaleren. Preventieve gezondheid staat ook centraal in het Smart Bathroom-project: het slimme toilet van OnePlanet kan dehydratie meten, en een belangrijk doel is om opvlammingen bij darmpatiënten te kunnen voorspellen. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Naast deze innovaties wierp de minister-president een blik op de stikstofsensor van OnePlanet, die kan worden ingezet voor fijnmazig metingen en mogelijk een bijdrage kan leveren aan de huidige stikstofproblematiek. De sensor wordt binnen diverse samenwerkingsprojecten geoptimaliseerd en getest om zo nauwkeurig mogelijk stikstofverbindingen te kunnen meten.

Bij en door Foodvalley NL zag Rutte zien hoe Wageningen een spin in het web is binnen het ecosysteem van innovatieve voedselorganisaties. Samenwerking en opschaling is daarbij heel belangrijk. Rutte maakte kennis met diverse andere Wageningse bedrijven. Zo dronk hij koffievrije koffie bij Northern Wonder en bezocht start-up accelerator Start Life.

OnePlanet_1

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!