Smart Bathroom op actiedag van Maag Lever Darm Stichting

Smart Bathroom op actiedag van Maag Lever Darm Stichting

De slimme toiletbril uit het Smart Bathroom-project is gedemonstreerd tijdens de Zuiderzee Klassieker op 9 september 2023. De Zuiderzee Klassieker is de sportieve fietsuitdaging van de Maag Lever Darm Stichting. Met de opbrengst wil de Maag Lever Darm Stichting grip krijgen op spijsverteringsziekten voor de ruim 2 miljoen spijsverteringspatiënten in Nederland. OnePlanet Research Center doet onderzoek naar de rol die de slimme toiletbril kan spelen bij Inflammatory Bowel Disease (IBD). De Maag Lever Darm Stichting financiert een deel van het onderzoek.

Overzicht

De bekende darmaandoeningen Crohn en Colitis Ulcerosa zijn voorbeelden van IBD. In het onderzoek van OnePlanet gebruiken tien personen met Colitis Ulcerosa het toilet. Zij zijn net begonnen met (andere) medicatie. “We willen weten of we met het slimme toilet kunnen zien of de symptomen afnemen”, vertelt Eva Wentink, principal technical member bij OnePlanet. “Aan welke parameters kun je dat zien? Aan de bloeddruk? De hartslag? Het gewicht? De slimme toiletbril meet dit allemaal via sensoren.”

Als daar resultaten uitkomen, kan het mogelijk ook omgedraaid worden. Wentink: “Bijvoorbeeld: de bloeddruk neemt toe, er komt een opvlamming van de klachten aan. Dat voorspellen is ons ultieme doel.” Door vroegtijdig opvlamming te detecteren, kan een patiënt handelen en even rustiger aan doen, de medicatie aanpassen of contact met de arts opnemen.

Makkelijk in gebruik

De data kan bijvoorbeeld in een scherm op de badkamer worden afgelezen. Dat ervoeren ook de bezoekers van de Zuiderzee Klassieker. “Dat is altijd even wennen, het roept vragen op, en er zijn enthousiaste reacties”, stelt Wentink. “Wat vaak terug komt is dat het zo makkelijk is om gewoon te gaan zitten, en bij een gewone dagelijkse handeling informatie te krijgen.”

Dat blijkt ook uit een recente studie (https://humanfactors.jmir.org/2023/1/e44850) waarbij dertig huishoudens de toiletbril zijn gaan testen. “Ze vonden het makkelijk in gebruik. Controle over de data was voor bijna iedereen een belangrijk punt. Daar is dan ook speciale aandacht voor.”

Meer informatie over de Zuiderzee Klassieker en de Maag Lever Darm Stichting

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!