Studenten brengen zorgtechnologie en de zorgprofessional dichter bij elkaar

Studenten brengen zorgtechnologie en de zorgprofessional dichter bij elkaar

Studenten ICT van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hebben een werkende app, de SmartCareAssist, ontwikkeld die zorgprofessionals helpt passende zorgtechnologie te vinden voor de zorgbehoefte van de cliënt. Dit deden zij in opdracht van de DrieGasthuizenGroep en in het kader van de leerwerkplaats Zorgtechnologie van het OpenEd programma van OnePlanet Research Center.

Dat er tekorten zijn in de zorg en dat deze in de toekomst alleen maar toenemen, is geen publiek geheim. Vijftig procent van de zorgprofessionals ervaart zorgdruk en vijfenzeventig procent daarvan is van administratieve aard. Zorgtechnologie en ICT hebben de potentie om een bijdrage aan oplossingen te kunnen bieden. Echter, een belangrijke hindernis is de ’technologische verlegenheid’ onder het personeel, wat leidt tot een beperkt gebruik van deze technologieën, ondanks hun beschikbaarheid en potentieel.

DrieGasthuizenGroep vroeg studenten ICT en Verpleegkunde van de CHE om te onderzoeken op welke manier zorgtechnologie echt kan bijdragen om de zorg zelf en de processen met behulp van technologie te verbeteren.

 

SmartCareAssist

Met de SmartCareAssist kunnen zorgmedewerkers aan de hand van een zorgbehoefte via een keuzegids zorgtechnologie vinden en selecteren. De zorgprofessional heeft de regie en altijd de uiteindelijke keuze welke technologie wel of niet te selecteren. De app adviseert de professional welke zorgtechnologie ingezet kan worden bij een zorgprobleem én welke beschikbaar is binnen de organisatie. De SmartCareAssist maakt gebruik van een aanbevelingssysteem op basis van kunstmatige intelligente oftewel AI en historische data.

Krista Haanappel programma-ondersteuner bij DrieGasthuizenGroep: ‘Niet alleen onze collega’s die werkzaam zijn in het verpleeghuis zijn enthousiast. Onze ICT afdeling werd tijdens het testen ook steeds enthousiaster, omdat het mogelijk is de app te koppelen aan service managementsysteem en de medewerker zo maar één keer hoeft in te loggen. Bovendien kan iemand hulpmiddelen via de app kan reserveren.’

Erik-Jan Smits, lector Mensgerichte ICT bij de CHE: ‘Het is prachtig dat deze applicatie echt vanuit de behoefte van de organisatie is ontstaan. Daarnaast zijn de studenten niet in de valkuil van product-denken gestapt, maar echt op zoek gegaan naar een oplossing voor een probleem.’

De ontwikkelaars van de app, Julian Nobbe en Andreas Hoornstra, gaan verder met de SmartCareAssist in de vorm van een start-up. In de komende periode ontwikkelen ze een trackingsysteem waardoor het mogelijk is de zorgtechnologie op verschillende locaties te lokaliseren. Studenten van de master Science Management and Innovation van de Radboud Universiteit onderzoeken wat nodig is om deze app ook bij andere zorginstellingen te laten landen.

 

Zorgtechnologie en de relatie tussen zorgvrager en -verlener

Binnen deze leerwerkplaats deden studenten Verpleegkunde van de CHE De studenten Verpleegkunde een literatuuronderzoek naar de veranderende relatie tussen zorgverlener en -vrager onder invloed van technologie. Het onderzoek concludeert dat voor een succesvolle implementatie van zorgtechnologie een zorgvuldige planning, grondige training en nauwe afstemming met de behoeften van zorgverleners en zorgvragers essentieel zijn. De studenten adviseren daarom onder meer het versterken van de training en opleiding van personeel, het stimuleren van participatieve ontwikkeling van technologieën en het vinden van een evenwicht tussen persoonlijke zorg en het gebruik van technologie.

De studenten stellen een holistische benadering voor, waarbij de integratie van technologie met menselijke zorg centraal staat, ondersteund door een cultuur van continue feedback en evaluatie. Deze aanpak erkent het belang van zowel technologische innovatie als de menselijke factor in de zorgverlening.

Krista Haanappel: ‘De studenten zijn breed in het onderwerp gedoken en bieden tegelijkertijd een specifiek advies op maat voor de DrieGasthuizenGroep. Complimenten!’

De studenten benoemen dat door het onderzoek hun interesse in zorgtechnologie aangewakkerd is en dat zij zich meer bewust zijn van de technologie om hen heen en de mogelijkheden daarvan in hun werk.

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!