OpenEducatie programma zorgtechnologie

Studenten maken prototypes van zorgtechnologie voor Parkinson en dementie

De leerwerkplaatsen van het OpenEducatie programma van OnePlanet zijn weer van start gegaan. Ook dit semester werken studenten verzorgende IG, verpleegkunde, ict, industrieel product ontwerpen (ipo) en embedded systems engineering (ese) vanuit verschillende disciplines samen aan zorg-technologische vraagstukken.

Studenten maken prototypes van zorgtechnologie met little.bits

Het OpenEducatie programma is bijzonder omdat Rijn IJssel, ROC Nijmegen, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) instellingsoverstijgend en interdisciplinair samenwerken.

Prototypes ontwikkelen voor draagbare sensornetwerken

De studenten ontwikkelen prototypes van wearables die mensen met Parkinson kunnen ondersteunen in hun dagelijks leven. En vertalen daarvoor wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit naar concrete on-body sensornetwerken en testen die in de praktijk. De data die uit de tests voortkomen, worden weer teruggekoppeld en gebruikt voor vervolgonderzoek.

Wat zijn wearables?

Wearables zijn compacte apparaten die je op je lichaam kunt dragen. Een belangrijke eigenschap daarbij is dat de technologie (al dan niet voortdurend) interactie heeft met de gebruiker.

Een student ipo:

“Je leert wel echt iets van andere vakgebieden en studenten. Want zij zijn verpleegkundigen en wij ontwerpers. We vullen elkaar aan.”

Sensortechnologie als hulpmiddel bij dementie

Nieuw dit semester is een onderzoek naar digitale hulpmiddelen voor dementie in opdracht van Tech@doptie. Tijdens de gezamenlijke startbijeenkomst maakten de studenten kennis met sensortechnologie en gingen vervolgens zelf hands-on aan de slag. Met kleine sensorkitjes (little.bits) bedenken en maken ze toepassingen, die mensen met dementie helpen bij dagelijkse handelingen en bijvoorbeeld het vinden van hun oriëntatie.

Project met studenten Verpleegkunde van de CHE

Enthousiaste studenten

Studenten en docenten waren zichtbaar enthousiast. Een student Verpleegkunde van de CHE:

“Ik vind het ontzettend leuk om dit te doen. We maken eigenlijk nooit iets met onze handen tijdens de opleiding. En nu is het ook nog interactief en technisch. Mijn interesse in zorgtechnologie wordt aangewakkerd.”

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!