Studenten ontwikkelen veelbelovende toepassingen voor mensen die leven met Parkinson 

Studenten ontwikkelen veelbelovende toepassingen voor mensen die leven met Parkinson 

Studenten Industrieel Product Ontwerpen, Embedded Systems Engineering en Elektrotechniek van de HAN University of Applied Science (HAN) ontwikkelden afgelopen semester een niet-scherm gebaseerde feedback-toepassing voor de Spraaktrainer. Ook onderzochten ICT studenten van de Christelijke Hogeschool Ede hoe het assessmentinstrument Parkinson in Beeld kan worden verbeterd en gedigitaliseerd. Dat deden beide groepen binnen de leerwerkplaats Activating Parkinson Patients with Sensors (APPS) van het OpenEducatie–programma van OnePlanet Research Center. In deze leerwerkplaats werken studenten van verschillende opleidingen samen aan onderzoek en ontwikkeling van gepersonaliseerde, modulaire en draagbare sensoren om de levenskwaliteit van mensen met Parkinson te verbeteren. 

 

Spraaktrainer 

De Spraaktrainer is een bestaande toepassing die mensen die leven met de ziekte van Parkinson, helpt om hun spraak te oefenen. Daarbij is het doel om laag, duidelijk en langzaam te spreken. Via een mobiele telefoon-applicatie geeft de Spraaktrainer feedback. Het blijkt echter lastig voor mensen met Parkinson om die feedback in de gaten te houden tijdens het trainen. Zij blijken moeite te hebben om tegelijkertijd te praten en de feedback op een scherm te lezen.  

Daarom werd de studenten van de HAN gevraagd een toepassing van ‘niet-scherm gebaseerde feedback’ te ontwikkelen. De studenten ontwikkelden via rapid prototyping verschillende prototypes, welke zij testten en door ontwikkelden. Zo lichtten bij de eerste roze, de lampjes in een cirkel op. Uit de test bleek dat het intuïtiever is wanneer de lampjes lineair oplichten. Daarnaast is er een ontspanningsoefening toegevoegd. Daardoor gaat de gebruiker eerst rustiger ademen en daalt de hartslag alvorens de training te beginnen.   

Verschillende prototypes, onder het finale prototype

Het uiteindelijke prototype is niet alleen werkend, zeer functioneel en robuust, het is ook veelbelovend.  

Kirsty Schoenaker, Parkinson verpleegkundige van De Liemerije en opdrachtgever van APPS: ‘Ik word hier heel enthousiast van. Er is potentie voor meer functionaliteiten. Zou je de feedback-toepassing ook in kunnen zetten als de spraak verminderd? Op deze manier krijgt het een signaleringsfunctie. Wanneer de spraak niet goed functioneert, zou dat een signaal kunnen zijn dat er iets aan het medicijngebruik van de patiënt aangepast moet worden. De data zouden dan ook weer aan Parkinson in Beeld gekoppeld kunnen worden.’ 

 

Parkinson in Beeld 

Parkinson in Beeld is een assessmentinstrument dat Parkinson-verpleegkundigen bij Zorginstelling De Liemerije gebruiken om mensen met Parkinson 72 uur te monitoren. Het brengt hun symptomen en medicatiegebruik in beeld. Dit gebeurt handmatig en is erg tijdrovend.  

Ook onderzochten ICT studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) hoe het assessmentinstrument Parkinson in Beeld kan worden verbeterd en gedigitaliseerd. De studenten hebben daar een aantal hele belangrijke stappen in kunnen zetten afgelopen semester. Zij hebben ervoor gekozen zich te richten op slaapproblemen, omdat tachtig procent van de Parkinson patiënten een vorm van slaapproblemen ervaart. 

De studenten hebben een proof of concept van een dashboard ontwikkeld waarin een visuele weergave van de slaapmonitoring via de Momo BedSense wordt gekoppeld aan het medicijngebruik via de medicijndispenser Medido. Kirsty Schoenakker: ‘De studenten hebben het heel goed gedaan. Wanneer je op deze manier verschillende sensoren kan gaan koppelen, kan je gaan objectiveren. Dat is een belangrijke stap om de zorg en zorgprocessen te kunnen verbeteren.’ 

Komend semester gaat een nieuwe groep studenten hier verder mee aan de slag.  

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!