Data science is een team sport

Data science is een team sport

Ilkka Kosunen

Data scientist

DSC07359

Ilkka Kosunen is sinds 2019 data scientist bij imec bij Holst Centre. Hij verkoos de onderzoekswereld van imec boven de puur academische. “Ik wil werken aan prototypes die daadwerkelijk iets zullen betekenen voor de maatschappij.” Hij noemt zichzelf een typische verstrooide wetenschapper, die aan duizend dingen tegelijk denkt. Hij startte onder meer een community voor ‘data researchers’, omdat data science voor hem een teamprestatie is. “Ik ben imec erg dankbaar dat ze me de vrijheid hebben gegeven om mijn eigen pad te kiezen. ” Vanaf 1 januari 2022 werkt hij bij imec bij OnePlanet Research Center

“Ik heb een ruime achtergrond in computerwetenschappen. Het begon allemaal in 1999 aan de Universiteit van Helsinki, waar ik mijn master en Ph.D. haalde. Dat komt grofweg neer op het ontwikkelen van systemen die zich in real-time aanpassen aan je fysiologische signalen zoals hartslag, hersengolven en pupilgrootte.”

Interactie
“Na vijftien jaar in de academische wereld te hebben ‘gespeeld’ – soms maakten we echt ‘onrealistische’ prototypes’ kwam de vraag wat nu te doen. De meeste prototypes zien nooit de echte wereld. En ik wilde maatschappelijke impact maken en een product afmaken. Bovendien bood imec de kans om me volledig op het onderzoek te concentreren zonder de verantwoordelijkheid van colleges geven en andere universitaire taken.”

“Imec bracht alles samen. Dat merkte ik al tijdens mijn sollicitatiegesprek. Er waren zoveel verschillende projecten waaruit ik kon kiezen. Ik voelde meteen dat dit een omgeving voor mij was, waar ik organisch kon groeien. Dat is ook zo gebleken. ”

Enorm laboratorium
“Vanaf het begin werd ik vrijgelaten om mijn eigen weg te vinden. Dat is echt uniek. Imec heeft de middelen en er is zoveel kennis van andere onderzoekers. Er werken hier veel verschillende mensen – in totaal zo’n 5000, uit 95 landen – met verschillende achtergronden. Van biologische ingenieurs tot elektrotechnici. Je kunt al die vakgebieden combineren. Het is een fantastische omgeving om allerlei ideeën uit te proberen. Voor mij is imec echt als een groot laboratorium vol fantastische wetenschappers en ingenieurs. Ik kan heel vlot met hen samenwerken, wat ook resulteerde in eigen ideeën.”

“Al deze samenwerkingsverbanden vroegen ook om moderne datatechnologieën en om de nieuwste benaderingen op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie. Daarbij ging het vaak om deep learning en grote datasets waarvoor je basislaptop niet meer toereikend was. Daarom ben ik begonnen met een beweging om moderne cloud-gebaseerde technologieën te gaan gebruiken. Toen ik daarmee begon, had niemand om mij heen bij imec de expertise om dit te doen. Dus heb ik mezelf bijgeschoold tot een expert in dat zeer complexe domein. En die kennis wilde ik delen met anderen. ”

De datarevolutie naar imec brengen
“Er is vaak maar één data scientist binnen een project. Dat kan heel stressvol zijn. Daarom vroeg ik aan mijn teamleader of ik mijn ‘cloud’-competenties beschikbaar mocht maken voor iedereen binnen imec. Op die manier kon ik in contact komen met anderen die met data werken en ook van hen leren. Ik geloof dat data science een teamspor is. Mijn management steunde me daarin. Het begon klein, maar het werd een echte community. Nu doen er zo’n honderd mensen over heel imec aan mee. Afgelopen december kreeg de hele gemeenschap de imec Connected Minds Award. Ik hoop dat we samen een revolutie kunnen ontketenen in hoe we data science beoefenen, zowel door het werkparadigma te veranderen van single data unicorns in agile data science teams, als door de state-of-the-art Mlops en cloud technologieën in te zetten.”

Om zijn analytisch denkvermogen in evenwicht te houden met zijn creatieve kant, besteedt Ilkka zijn vrije tijd op een meer artistieke manier: hij speelt de klassieke gitaar al sinds zijn zevende, hij schrijft en leest, en hij breit. “Mijn werk vereist ook creatieve oplossingen. Ik ben daar voor tachtig procent technisch en in mijn vrije tijd voor tachtig procent artistiek. Ik vind dat we allemaal trots moeten zijn op onze kleine eigenaardigheden. Een van mijn kleine eigenaardigheden is dat ik graag brei als ik plan maak. Het helpt mijn geest echt om zich te concentreren. In plaats van me te schamen voor deze hobby, heb ik besloten het te omarmen en mezelf Data Knitter te noemen!”

Wie: Ilkka Kosunen
Van: Finland
Wat: Data Wetenschapper
Waar: September 2019 – januari 2022: Holst Centre, vanaf januari 2022 OnePlanet