OnePlanet Research Center als ideale leerplek

OnePlanet Research Center als ideale leerplek

Bibi Zhara Qazizada

Intern

Bibi Zhara Qazizada is 22 jaar en derdejaarsstudent biomedische technologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze koos dit schooljaar voor een stage bij imec binnen OnePlanet Research Center en werkte mee aan het Smart Bathroom project. Voor haar is OnePlanet de ideale leerplek: “Hier kom je echt tot bloei.”

“Ik kwam in aanraking met OnePlanet tijdens een stagemarkt van mijn opleiding. Eva Wentink (principal member of technical staff bij OnePlanet, red.) presenteerde daar een slimme toiletbril die met sensoren allerlei gezondheidsfactoren meet terwijl je erop zit. Ik werd nieuwsgierig.”

“Die metingen via de slimme toiletbril of toiletpot zijn onderdeel van een groter project om zorg dichter bij huis te brengen. Met sensoren die bijvoorbeeld iemands hydratatie meten, kan er een dieetadvies gegeven worden zonder een bezoek aan een huisarts. Mijn supervisor Anita Ahmadi (researcher bij OnePlanet, red.) en ik valideren de sensoren.”

 

Werken aan het fundament

Zhara startte in september 2023 met haar stage. Het onderzoek waaraan ze werkt was toen net begonnen. “Het is echt te gek dat ik samen met Anita mag werken aan het fundament van dit onderzoek. Met onze onderzoeksresultaten gaat iemand anders straks weer verder. Anita is een heel goede supervisor van wie ik eigenlijk alles zelf mag doen. Ze kijkt mee, ziet wat ik kan en geeft me verantwoordelijkheid. Ook luistert het team naar mijn opmerkingen en suggesties. Daarnaast stimuleren de mensen bij OnePlanet mij om vragen te stellen, ze helpen me echt verder.”

De Hogeschool van Amsterdam startte drie jaar geleden met de opleiding biomedische technologie. Zhara: “Als eerste lichting zijn wij de proefkonijnen van de opleiding. Wij zijn bijvoorbeeld de eersten die stage gaan lopen. Ik had nooit gedacht dat ik in een keer raak zou schieten.” Ze denkt zelfs al aan een mogelijke afstudeerstage bij imec. “Misschien in Eindhoven waar imec binnen Holst Centre aan artificiële organen werkt.”

 

Alles uit mezelf halen

“Ik heb tijdens mijn stage bij OnePlanet alles uit mezelf kunnen halen. Toen ik begon vond ik het best eng, allemaal nieuwe mensen, een grote organisatie, hoe zou dat gaan? Maar iedereen is zo vriendelijk en open-minded. Ik heb hier ontdekt wat ik leuk vind. Zoals werken in het lab. En ik ben erachter gekomen dat ik voor een organisatie wil werken die impact maakt en bijdraagt aan een betere wereld voor iedereen; er is meer dan alleen geld verdienen. Alles wat ik hier heb geleerd neem ik mee in mijn verdere ontwikkeling.”

Volgend semester verblijft Zhara zes maanden in Monterrey, Mexico. Ze volgt er een minor waarbij de focus ligt op bedrijfseconomische vakken. “Uiteindelijk wil ik graag voor mezelf beginnen. Financiële kennis is daarbij heel belangrijk, maar vooral door in een andere cultuur te zijn, leer je veel.” Ook biedt haar tijd in Mexico de kans om Spaans te leren. Taal is een van haar grote passies. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Engels, twee Afghaanse talen (Farsi en Pasjtoe), verstaat Duits en leert Russisch. “Als je een andere cultuur wilt leren kennen, is taal een heel fijn communicatiemiddel.”

Zhara heeft een praktische instelling. “Ik probeer dingen uit, wil het eindresultaat zien en maak dat het liefst met mijn eigen handen.” In haar vrije tijd speelt ze piano, tuiniert ze en bakt ze graag taarten. Ze verwende haar OnePlanet-collega’s dan ook regelmatig op zelfgemaakte brownies of citroencake. “Als ik het met mijn persoonlijkheid niet red, dan de koekjes erin”, zegt ze met een knipoog.

Bibi Zhara Qazizada – Lab