Werken aan innovatie die er toe doet

Werken aan innovatie die er toe doet

Arjan van Heusden

Electronics System Architect

Arjan Van Heusden Aan Het Werk

Arjan van Heusden is sinds mei 2021 Electronics System Architect bij imec in OnePlanet. Hij wil bijdragen aan innovatie die er toe doet. “Maar dan wel het liefst met een groep gepassioneerde en creatieve mensen.” Binnen OnePlanet heeft hij zijn plek gevonden. Hij kan er samen met anderen hard werken aan nieuwe oplossingen én “er is tijd voor elkaar”.

“Na mijn VWO heb ik een jaar werktuigbouwkunde aan de universiteit geprobeerd, maar dat was het niet. Ik koos vervolgens voor HBO Elektrotechniek, ging na mijn afstuderen een jaar werken en koos na dat jaar toch weer voor studeren. Dat werd Electrical Engineering aan de TU Twente, waar ik mijn master heb behaald.”

Risico’s verkennen
“Daar ontdekte ik hoe ik me wilde inzetten in mijn werk: vanuit abstracte problematiek samen met gedreven mensen tot nieuwe oplossingen komen. Dat vond ik bij een engineersbureau, als design engineer, maar die baan werd te eenzijdig. En het was in Oldenzaal. Ik woon met mijn vrouw en, inmiddels drie kinderen van 3, 7 en 9 in Apeldoorn. Tijd doorbrengen met mijn gezin is voor mij belangrijk. Toen ik een baan dicht bij huis vond was dat ideaal.”

“Er volgden banen in een industriële setting: een product ontwikkelen dat moet worden verkocht. Ook leuk, maar de complexiteit van de vraagstukken daar bood voor mij geen uitdaging meer. Dat ging ik missen en juist dat gedeelte is bij imec at OnePlanet binnen handbereik.”

“Die onderzoekswereld is een compleet nieuwe wereld voor mij: hier is een risico inherent aan onderzoek doen. We zijn er juist voor om die risico’s te verkennen en naar oplossingen te zoeken. De industrie gaat echt anders om met risico’s.”

Creativiteit door diversiteit
“Als je me een anderhalf jaar geleden had verteld wat ik nu zou doen, had ik waarschijnlijk gezegd ‘je maakt een grapje’. Ik werk hier aan een elektronische pil. Na inslikken, meet die pil van alles, tot deze het lichaam weer verlaat. De gemeten informatie verzendt de pil naar buiten het lichaam, waar ze wordt opgeslagen en geanalyseerd. Ik houd me bezig met de infrastructuur die nodig is om die data te kunnen ontvangen, op te slaan en beschikbaar te maken voor data-analisten en verder onderzoek. Daar is veel creativiteit voor nodig.”

“We werken samen in een team van mensen met verschillende achtergronden. Daar leer ik ontzettend veel van. Het is alleen al goed voor mijn woordenschat. En ik leer hoe het maagdarmkanaal in elkaar zit en wat daar zoal gebeurt. Ik krijg een inkijkje in de rol van het maagdarmstelsel op de menselijke gezondheid.”

“In het lab ontwikkelen mijn collega’s de sensoren die in de pil ingebouwd zitten, doen ze de metingen en werken ze met allerlei chemische stoffen. Dat daar dan een stukje elektronica staat, waaraan ik heb meegewerkt vind ik zo mooi om te zien. Ik geniet van het samenspel tussen sensoren, elektronica, software en het menselijk lichaam.”

Gezellig
“Je voelt echt dat imec in OnePlanet in beweging is. Het groeit en ik groei mee. Ik wil graag een rol blijven spelen om deze technologie volwassen te maken, zodat het op grote schaal kan worden ingezet.”

Arjan maakt graag tijd voor een praatje met collega’s. Dat vindt hij ‘gezellig’, want naast het harde werken moet er voor Arjan ruimte zijn voor gezelligheid. “Ook houd ik werkinhoudelijke gesprekken graag voor het whiteboard. Zo kunnen we elkaar al tekenend beter begrijpen, in een ontspannen sfeer.”

Ondanks dat Arjan toch zo’n veertig kilometer van zijn werk woont, komt hij eens in de week op de racefiets. Een mooie training voor de geplande kwarttriatlon van dit jaar, legt hij uit. “Met mooi weer

is dat helemaal een cadeautje. Er is binnen OnePlanet ook een fietsclub die op maandagavond samen fietst, als het zo uitkomt met thuis, trap ik graag een rondje mee.”

Wie: Arjan van Heusden
Van: Nederland
Wat: Electronics System Architect
Sinds: mei 2021 bij imec at OnePlanet