Personalization key to sustainable healthcare

Personalisatie, de sleutel tot duurzame gezondheidszorg

Een appel per dag houdt de dokter buiten de deur. Of moeten we tegenwoordig zeggen ‘een app per dag’? Allebei, zegt Chris van Hoof tijdens de SMB-meeting ‘Digital healthcare’ op 4 maart. Want beide uitdrukkingen hinten naar preventie of het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen. En de app zinspeelt op een nauwe interactie met de gebruiker of de patiënt. Personalisatie is cruciaal voor een duurzaam zorgstelsel.

“Het ondervangen en voorkomen van ziekten gekoppeld aan gedragsverandering wordt gezien als de sleutel tot een duurzaam zorgstelsel. Hoe daar te komen is een enorme uitdaging”, zegt Van Hoof tegen de groep mkb’ers in de gezondheidszorg tijdens de SMB-meeting.” Daarom hebben we chip- en digitale technologieën nodig.”

Chip- en digitale technologieën 

“In 50 jaar tijd heeft chiptechnologie geleid tot een ongelooflijke revolutie in verwerkingskracht, en die heeft weer een digitale transformatie in veel sectoren aangewakkerd”, legt Van Hoof uit. “Daardoor kunnen we nu in verschillende industriesectoren problemen voorspellen en voorkomen. Kijk maar naar complexe machines. Digitale tweelingen van deze machines – een virtueel model van de echte machine – bestaan al. Daardoor kunnen we voorspellen wanneer een probleem zich kan voordoen en tijdig ingrijpen of onderhoud plegen. En de volgende stap is: menselijke digitale tweelingen!”

Menselijke digitale tweelingen

Van Hoof: “Om een digitale tweeling te kunnen creëren, moeten we gigantisch veel en diverse data verzamelen van een persoon en zijn omgeving, en een model maken. Met behulp van dit model zullen we in staat zijn om eerder te detecteren en gepersonaliseerde inzichten en adviezen te geven aan de clinicus, de patiënt en de gebruiker.”

“We richten ons op specifieke digitale tweelingen: een digitale tweeling van de darmen en een digitale tweeling van de respons op stress, want dit zijn belangrijke gebieden. In de loop van de tijd zullen meer digitale tweelingmodellen worden toegevoegd en gecombineerd. Om daar te komen, hebben we een combinatie van nieuwe sensoren en nieuwe analytics nodig. OnePlanet Research Center werkt aan verschillende innovaties op dit gebied, zoals de Ingestible, een inslikbare slimme sensor in een pil.”

Een menselijke digitale darmtweeling

“De speerpunten van onze menselijke digitale darmtweeling zijn eiwitvertering, functionele stoornissen, inflammatoire darmziekten en dysbiose,” zegt Van Hoof. “Bijna 20 procent van de bevolking heeft functionele gastro-intestinale problemen – zoals pijn, misselijkheid, constipatie/diarree – die worden behandeld. Door sensoren door het maagdarmkanaal te laten reizen, willen we daar een betrouwbare diagnose en een meer gerichte behandeling aan toevoegen. Maar ook om ontstekingen te detecteren, de ernst en locatie ervan en het effect van behandeling. En door het monitoren van korte-keten vetzuren krijgen we inzicht in de balans van het darmmicrobioom, die we kunnen gebruiken voor dieetadviezen en interventies.”

In een tijdsbestek van 2 jaar ging OnePlanet van ruwe eerste versies naar meer en meer geavanceerde prototypes. De huidige status: een inneembaar product ter grootte van een standaard FDA-capsule van maat 1. 3,5 keer kleiner dan een typische capsule-endoscopiepil.

Toekomstplannen

“Om de weg naar gezondheid en welzijn van mens en dier voor te bereiden, voeren we momenteel testen uit in een SHIME-systeem”, vervolgt Van Hoof. “Met dit in-vitro GI-systeem in Wageningen kunnen we de gevoeligheid, specificiteit, veiligheid, enzovoort in een representatieve omgeving beoordelen. Het plan is om dit begin 2022 in eerste in-vivo testen te krijgen en de komende 3 jaar zullen we verschillende toepassingstudies uitvoeren in nauwe samenwerking met experts van de Radboud Universiteit en Wageningen University & Research. En we werken samen met bedrijven om de eerste apparaten door de wettelijke goedkeuring te loodsen en op de markt te brengen.”

Samenwerken

Van Hoof besluit zijn keynote met een oproep tot actie: “U denkt misschien dat deze innovaties alleen interessant zijn voor grote internationale bedrijven in medische hulpmiddelen, farmaceutische bedrijven, de voedingsmiddelenindustrie en bedrijven in consumentenelektronica. Nee. OnePlanet wil technologieën op vele manieren op de markt brengen en vooral met het MKB en start-ups. Het is geen nulsomspel – we zien kansen voor startups, MKB en grote bedrijven. Samen.”

Meer weten? Bekijk de volledige presentatie tijdens de SMB meeting ‘Digital Healthcare’ op 4 maart 2021:

 

 

Screenshot 2020-11-12 at 16.30.12

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!