Ingestible

Ingestibles for Gut Health

Een slimme pil die niet-invasief en doorlopend metingen doet aan ontstekingsprocessen, microbiota-activiteit, opname van voedingsstoffen en andere biomarkers voor darmgezondheid. Dat is het beoogde resultaat van Ingestibles for Gut Health. De technologie die ontwikkeld wordt, biedt voedingsmiddelen- en farmaceutische bedrijven en technologieleveranciers kansen voor gericht ingrijpen op de darmgezondheid.

Stel dat consumenten de opname van voedingsstoffen in het maagdarmkanaal en andere biomarkers voor de darmgezondheid kunnen meten – en op basis hiervan persoonlijk advies krijgen over voeding, levensstijl en medicijngebruik – door simpelweg een pilletje te slikken. Dat zou consumenten, patiënten en medisch personeel vervelend en tijdrovend medisch onderzoek besparen, en wetenschappers en artsen inzicht geven in wat er precies in de darmen gebeurt. Welke voedingsstoffen worden opgenomen, en waar? Welke metabolieten produceert de microbiota? En op welke plekken zijn de darmen van mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het Prikkelbare Darm Syndroom het meest aangetast?

Beter begrip

Darmaandoeningen komen weliswaar vaak voor, maar welke processen hierbij een rol spelen is nog niet helemaal duidelijk. Een beter inzicht biedt voedingsmiddelen- en farmaceutische bedrijven, en artsen de kans om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen en gerichte interventies te ontwikkelen. Hiermee kunnen ze de kwaliteit van leven verbeteren, en – omdat de darmgezondheid samenhangt met het afweersysteem, het glucosemetabolisme en andere belangrijke processen in het lichaam – ook het algehele welzijn van mensen.

Compleet nieuwe technologie

In Ingestibles for Gut Health ontwikkelt OnePlanet Research Center een volledig nieuwe technologie waarbij minuscule sensoren verwerkt worden in een pil, en verbonden met een digitaal platform met geavanceerde chips. Deze lezen de gegevens in en sturen ze door naar een dataplatform dat de informatie interpreteert.

Experts van imec, gespecialiseerd in high-tech sensoren, micro-elektronica en wearables, werken in het innovatietraject nauw samen met voedingsdeskundigen, chemici, artsen en gastro-enterologen van Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc. Dit stelt ze in staat om de technologische en praktische vraagstukken op te lossen die ze onderweg tegenkomen. Zo moet de pil gemakkelijk inslikbaar zijn, en bestand tegen spijsverteringsenzymen. De pil moet bovendien gemakkelijk te volgen zijn, en een minimale hoeveelheid stroom verbruiken.

Uitgangspunt voor OnePlanet is dat elke innovatie die wordt ontwikkeld, een duidelijk en meetbaar verschil maakt in het dagelijks leven. Daarom worden voedingsmiddelen en farmaceutische bedrijven, en technologieontwikkelaars uitgenodigd als partner in het traject.

Op weg naar persoonlijk advies

De eerste generatie ingestibles wordt getest in SHIME, een geavanceerd in vitro model dat de processen in de darmen nauwkeurig nabootst. Begin 2022 staat een klinische studie met vrijwilligers gepland. De functionaliteit van de eerste generatie slimme pillen wordt de komende jaren uitgebreid. Tegen 2027 is er een geavanceerd detectieplatform beschikbaar, met slimme algoritmen en een dashboard voor het bewaken van de darmgezondheid.

OnePlanet_visual_16_9_nutritionsensing_logo_NEG

Vragen of meer informatie?

Of samen met OnePlanet Research Center werken aan baanbrekende ingestibles?