OnePlanet opent ICAI Lab ‘AI for Precision Health, Nutrition and Behaviour’

Samen met onderzoekspartners Radboud Universiteit, Radboudumc en Wageningen University & Research opent OnePlanet Research Center het nieuwe ICAI Lab. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) willen zij gepersonaliseerde leefstijladviezen verbeteren en gezond gedrag stimuleren. Bijvoorbeeld door slimme chatbots te ontwikkelen die mensen motiveren gezonder te eten of te stoppen met roken.

Het effect van veranderingen in leefstijl verschilt sterk per persoon. Het hangt af van iemands genen, eetpatroon, activiteit en de omgeving waarin hij leeft. Door data over deze factoren met elkaar te combineren, ontstaat diepgaander inzicht in de effecten van leefstijladviezen.

Van sensoren tot coaching

Het onderzoeksteam zet in op drie sporen. Zij ontwikkelt nieuwe sensoren om meer en betere gezondheidsdata te kunnen verzamelen. Daarnaast ontwikkelt zij slimme AI algoritmes en machine learning technieken om meer kennis, en dus waarde, uit die data te kunnen halen. Met die verrijkte kennis kunnen leefstijladviezen verder worden gepersonaliseerd. Dat helpt bij het coachen van mensen richting gezonder gedrag.

Het team richt zich vooral op toepassingen in dieetcoaching, preventie van cognitieve achteruitgang, preventie van orthostatische hypotensie en gezondheidsbevorderende chatbots voor rookverslaving en seksuele gezondheid.

Multidisciplinaire aanpak

Alle vraagstukken worden vanuit een multidisciplinaire aanpak benaderd. Ruud van Stiphout, Lab Manager ICAI Lab: “De betrokken universiteiten brengen hun domeinkennis en AI expertise in en de industriële partners richten zich meer op toepassingen en vernieuwingen met maatschappelijke impact. Door deze verschillende disciplines te combineren, kunnen we leefstijlvraagstukken integraal aanpakken. Dat zorgt voor optimale impact.”

Het onderzoeksteam

In het ICAI Lab werken 7 PhD studenten en 2 postdocs aan deze uitdagende AI-vraagstukken. Het lab zelf wordt gecoördineerd door wetenschappelijk directeuren Guido Camps (Wageningen University & Research) en Tibor Bosse (Radboud University). Daarnaast treedt Ruud van Stiphout (OnePlanet) op als lab manager en Elena Marchiori en Ton Coolen (Radboud University) als werkpakket coordinatoren.

ICAI

Dit ICAI Lab is een van de 23 ICAI Labs. ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. Over het algemeen bestaan de labs vijf jaar.

Lees meer over het ICAI Lab ‘AI for Precision Health, Nutrition and Behaviour’

bannerICAIlab_Tekengebied 1

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!