Open Educatie - APPS voor meer bewegingsvrijheid met Parkinson

Open Educatie – Apps voor meer bewegingsvrijheid met Parkinson

Dit is een cross-posting van het originele artikel, geschreven en gepubliceerd door- de HAN. Met dank aan Erik Rijpstra.


Hoe maak je het leven van patiënten met Parkinson aangenamer en veiliger?

Bijvoorbeeld door spraakherkenning in te zetten om hun ‘freeze’ te doorbreken.

Het is een van de hulpmiddelen waar studenten van de HAN, het ROC Nijmegen en het ROC Rijn IJssel aan werken. Hun project heet: Activating Parkinson Patients with Sensors (APPS) en is onderdeel van het OpenEd programma van OnePlanet Research Center.

De studenten van de HAN bestuderen externe signalen die ze meetbaar kunnen maken, ontwikkelen de draagbare sensor-hulpmiddelen en de software. Daarmee kunnen zij de verzamelde data vertalen naar een indicatie van toestand van de patiënt. Het modulaire systeem kan mensen met Parkinson helpen om hun bewegingsvrijheid terug te krijgen.

De grote uitdaging waar dit team van studenten voor staat is: lukt het om elkaar constructief van feedback te voorzien? En om samen betaalbare technologische hulpmiddelen te ontwikkelen die het leven van Parkinson patiënten aangenamer en veiliger maken?

Over het Open Educatie programma van OnePlanet Research Center

Studenten en docenten aan MBO, HBO en universiteit voorbereiden op een toekomst met digitale en chiptechnologie. Dat is het doel van het programma OpenEducatie (OpenEd). OnePlanet Research Center ontwikkelt hierin samen met docenten, MKB, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties in Gelderland leerwerkplaatsen waarin studenten van verschillende studierichtingen en niveaus samen vaardigheden opdoen die in de toekomst belangrijk zijn.

Screenshot 2021 07 19 At 13.24.13

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!