Slim toilet op Nijmeegse Vierdaagse voor onderzoek naar uitdroging

Slim toilet op Nijmeegse Vierdaagse voor onderzoek naar uitdroging

OnePlanet Research Center is dit jaar op de Nijmeegse Vierdaagse (18-21 juli 2023) om onderzoek te doen naar uitdroging van deelnemers, met behulp van een slimme sensor in het toilet. Het is de eerste keer dat OnePlanet op grote schaal urine gaat analyseren – de studie moet veel bruikbare data gaan opleveren over uitdroging.

MicrosoftTeams-image (2)

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse worden elk jaar onderzoeken gedaan naar de gezondheid van deelnemers, en deze keer is OnePlanet erbij. Honderd Vierdaagse-deelnemers gaan na de wandelingen naar een slim toilet, dat onderdeel is van het Smart Bathroom for Health-project van OnePlanet. Met een urinesensor in het toilet en een slimme bril, ontwikkeld door OnePlanet, worden op een simpele en automatische manier metingen gedaan om het hydratatieniveau van de deelnemers te bepalen. Dit zonder dat deelnemers iets anders hoeven te doen dan naar de wc te gaan.

“In 2019 hebben we op Lowlands gestaan om te kijken wat mensen vinden van een slim toilet. Nu onderzoeken we of we er automatisch hydratatieniveaus mee kunnen meten”, vertelt Esther Kho, projectleider. “De Vierdaagse is een unieke fysieke activiteit, dus we zijn blij dat we met het onderzoek van het Radboud UMC mee kunnen doen, die al lange tijd hydratatie onderzoeken tijdens de Vierdaagse. Een van de onderzoeksvragen is wat het effect is van plaspillen op het hydratatieniveau bij fysieke inspanning. En wij gaan onderzoeken of we hydratatie niveaus kunnen meten met onze slimme sensor in het toilet.”

Kho verwacht lage hydratatieniveaus te kunnen meten. Daardoor kan OnePlanet goed bekijken hoe het slimme toilet in extreme situaties werkt. “Uiteindelijk is een ideale doelgroep voor het toilet bijvoorbeeld de oudere bevolking. omdat bij hen de dorstprikkel vaak minder is, en uitdroging op de loer ligt. Wanneer iemand lang gedehydrateerd is kan dit uiteindelijk resulteren in verwardheid, urineweginfecties, of orgaan falen. Door mensen dagelijks te monitoren met dit toilet zou dat voorkomen kunnen worden. Denk aan inzet in de zorg, maar juist ook thuis, omdat je zo langere tijd data over je gezondheid kan genereren.”

OnePlanet wil toe naar de inzet van slimme apparatuur voor iedereen, waarbij mensen thuis op een simpele en makkelijke manier hun gezondheidsstatus kunnen monitoren en informatie kunnen verkrijgen vanuit bijvoorbeeld urine, om zo eventuele ziektes tijdig op te sporen. Zo kan er vroeg advies worden gegeven om levensstijl aan te passen, zodat de schade beperkt blijft.

Vox (onafhankelijk tijdschrift Radboud Universiteit) schreef dit artikel over dit evenement en er is een video gepubliceerd door de Telegraaf.

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Linkedin en twitter!