Smart Bathroom for Health

Smart Bathroom for Health

Een slimme badkamer die niet-invasief en regelmatig metingen doet aan gezondheidsindicatoren als bloeddruk en hydratatie en mensen op basis hiervan gepersonaliseerd advies geeft. Dat is het doel van Smart Bathroom for Health. De technologie die in dit innovatietraject ontwikkeld wordt, biedt een platform voor het vergaren van objectieve gezondheidsinformatie bij mensen thuis, en draagt bij aan nieuwe (voedings) interventies en vroege opsporing van ziekten.

Wat als … we vroege biomarkers van ziekte konden detecteren, en gepersonaliseerde voedings- en leefstijladvies en medische interventies konden ontwikkelen, zonder ziekenhuisbezoeken en tijdrovende, vaak ongemakkelijke, metingen van lichaamsfuncties?

Door fysiologische indicatoren als bloeddruk en hydratatiestatus meerdere keren per dag te meten, zijn ziekten vroegtijdig op te sporen en mogelijk te voorkomen. Variaties in bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed kunnen vroege signalen zijn van hart- en vaatziekten. De eiwitconcentratie in urine en de aanwezigheid van aan ontsteking gerelateerde stoffen in ontlasting geven inzicht in de conditie van de urinewegen en het spijsverteringskanaal. En geleidelijk gewichtsverlies kan wijzen op (dreigende) ondervoeding.

Geavanceerde sensoren

In Smart Bathroom for Health ontwikkelt OnePlanet Research Center een verscheidenheid aan geavanceerde sensoren voor het meten van gezondheid, onder andere in en rond het toilet en de spiegel. Deze sensoren zijn verbonden met een digitaal platform dat de meetgegevens interpreteert en integreert, trends signaleert, toekomstige gezondheidsproblemen voorspelt en gepersonaliseerd advies genereert.

Experts van imec, gespecialiseerd in high-tech sensoren en wearables, werken in het innovatietraject nauw samen met voedingsdeskundigen en artsen van Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc. Dit stelt ze in staat de praktische en technologische vraagstukken op te lossen die komen kijken bij een baanbrekend innovatietraject als dit. Denk bijvoorbeeld aan de selectie van betrouwbare, representatieve biomarkers voor het meten van gezondheid. De technologie moet bovendien een minimaal vermogen hebben en vochtbestendig zijn.

Uitgangspunt voor OnePlanet is dat wat wordt ontwikkeld, een duidelijk en meetbaar verschil maakt in het dagelijks leven. Daarom worden voedingsmiddelenfabrikanten, en farmaceutische en technologische bedrijven uitgenodigd als partner in het traject.

Op weg naar gepersonaliseerde feedback

In 2019 werd het eerste prototype van een slim toilet getest onder bezoekers van het Lowlands-evenement in Biddinghuizen, Nederland. Een tweede, geoptimaliseerd prototype wordt in de zomer van 2021 getest bij vrijwilligers thuis. Daarna wordt het systeem uitgebreid met sensoren voor het meten van hydratatiestatus en aan ontsteking gerelateerde biomarkers in ontlasting. Ook worden er software en artificiële intelligentie-toepassingen geïntegreerd die gepersonaliseerde feedback mogelijk maken.

Screenshot 2021-11-08 at 09.33.21

Vragen of meer informatie?

Samen met OnePlanet Research Center werken aan het vergaren van gezondheidsinformatie bij mensen thuis, voor vroege detectie van ziekten en gepersonaliseerde interventies?