Een datagedreven digitaal platform dat kan voorspellen welke voedings- en leefstijlinterventies het best werken voor een individu. Dat is de verwachte uitkomst van Human Digital Twin. De technologie die in dit innovatieprogramma ontwikkeld wordt, fungeert als platform voor de integratie en analyse van objectieve gezondheidsgegevens. Ze vergemakkelijkt het vroege opsporen van ziekten en de ontwikkeling van gepersonaliseerde producten en diensten.
Wat als … elke consument zijn eigen ‘virtuele tweeling’ had die hem inzicht gaf in zijn gezondheid, en gepersonaliseerd advies over voeding, leefstijl en medicijngebruik?
Gekoppeld aan slimme sensoren en handige apps, zou dit de consument in staat stellen van moment tot moment veranderingen in zijn voeding en levensstijl aan te brengen. Welke voedingsmiddelen moet hij bijvoorbeeld eten om zijn darmgezondheid te verbeteren? En hoe beïnvloedt dit zijn mentale welzijn?
Gepersonaliseerde interventie
Gepersonaliseerde interventies blijken effectiever bij het verbeteren van de gezondheid dan een algemene aanpak. In onze vergrijzende samenleving, waar het aantal mensen met chronische ziekten toeneemt, kunnen ze een groot verschil maken; voor de kwaliteit van leven en in de kosten van de gezondheidszorg.
AI-gestuurd, digitaal platform
In Human Digital Twin ontwikkelt OnePlanet Research Center een AI-gestuurd, digitaal platform voor continue integratie en analyse van gezondheids-, voedings-, en situationele gegevens verzameld via sensoren. Denk bijvoorbeeld aan ingestibles die informatie geven over het microbioom en de darmgezondheid. Het platform geeft inzicht in het risico dat iemand loopt op leefstijl gerelateerde gezondheidsproblemen als diabetes, hart- en vaatziekten en burn-out. Het zelflerende systeem voorspelt ook welke voedings- en leefstijlinterventies het beste werken voor een individu, in een specifieke situatie.
In dit innovatietraject werken experts van imec, gespecialiseerd in hightech sensoren en wearables, samen met voedingsdeskundigen, gedragsdeskundigen en artsen van Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc aan complexe vraagstukken. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een veilige opslag en ethisch gebruik van de enorme hoeveelheden data die verzameld worden? En welke software en inzichten zijn nodig om een functionaliteit in te bouwen die motiverende feedback aan het individu genereert?
Op weg naar persoonlijk advies
Het digitale dataplatform is nu in ontwikkeling, met gegevens verzameld in de innovatieprogramma’s Ingestibles for Gut Health en Smart Bathroom for Health, en in studies naar voeding en mentaal welzijn. Experts van OnePlanet zijn ook begonnen, in samenwerking met de industrie, met een studie waarin contextuele gegevens over stress en fysiologische functies als hartslag en huidgeleiding worden verzameld en geïntegreerd. Dit maakt het mogelijk het stressniveau van individuen te voorspellen en gepersonaliseerd advies te geven over hoe stress te verminderen.